JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Historisk søndagsdom

Nord-Troms tingrett har dømt en butikkeier i Lyngseidet til å betale totalt 260.000 kroner for å ha holdt åpne søndagsdører i mange år.
09.06.2010
13:21
16.12.2013 13:31

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Det er første gang det er avsagt dom i en sak om brudd på loven som regulerer butikkers adgang til å holde åpent på søndager og helligdager.

Ble anmeldt

Som vi har skrevet om tidligere i HK-Nytt, ble Spar Lyngseidet anmeldt av sin konkurrent Rema 1000 for brudd på helligdagslovgivningen. Den sier at ingen utsalgssteder over 100 kvadratmeter kan holde søndagsåpent, med mindre man faller inn under unntaksbestemmelsene.

Spar Lyngseidet er en butikk som begrenses av loven, men ledelsen har valgt å holde åpent likevel. I november i fjor ble butikken ilagt en bot for lovbruddet, noe de nektet å betale. For to uker siden måtte derfor innehaver Ola K. Giæver møte i retten.

Så dømt

Tingretten ser ingen grunn til at butikkeieren skal slippe unna denne bota. I dag falt dommen: Giævers firma må betale 60.000 kroner i bot, samt en inndragning på 200.000 kroner for å ha holdt åpent på søndager og helligdager i en årrekke.

Dommen var litt mildere enn aktors påstand om 100.000 kroner i bot og 300.000 kroner i inndragning.

Vil anke

Ola K. Giæver sier til NRK at dommen vil bli anket inn for lagmannsretten. Han har tidligere varslet at han vil ta saken helt til Menneskerettighetsdomstolen om nødvendig. Han mener seg urettmessig behandlet. Giæver sier til NRK at han vet om flere butikker med større salgsflate enn 100 kvadratmeter som holder søndagsåpent. – Dette er ikke likhet for loven, påstår han.

Giæver synes også at dommen er for streng og mener at han ville fått mildere straff om han omsatte narkotika, skriver NRK.

HK: Endelig

HK-nestleder Peggy Hessen Følsvik er glad for at det nå foreligger en dom i tvisten om søndagsåpne butikker. – Dette viser at noen endelig har tatt saken alvorlig. Vi har nok av tilfeller der anmeldelser av ulovlige søndagsåpne butikker er blitt henlagt, sier Følsvik til HK-Nytt.

Hun mener at dommen i Nord-Troms tingrett tydeliggjør at lovverket kan fungere dersom det håndheves. – Det er svært viktig for oss, understreker HK-nestlederen.

09.06.2010
13:21
16.12.2013 13:31