JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gir arbeidsgiverne rødt kort

LO-leder Roar Flåthen og HK-leder Sture Arntzen synes arbeidsgivernes iver etter å sponse de uorganiserte under transportstreiken er forkastelig. HK ber LO ta saken opp med NHO.
28.05.2010
15:43
16.12.2013 13:24

eva.ler.nilsen@lomedia.no

– Det de forsøkte på Tollpost er helt uakseptabelt og temmelig provoserende, sier Roar Flåthen til HK-Nytt. I likhet med ledelsen i Handel og Kontor er han rystet over at arbeidsgiverne tar parti med de uorganiserte.

Støttetiltak

HK-Nytt skrev tirsdag at Tollpost og Schenker hadde bestemt seg for å komme sine uorganiserte ansatte i møte - ved å kompensere for økonomisk tap for dem som har blitt permittert som følge av den pågående streiken. På Schenker ble de uorganiserte tilbudt å ta ut ferie i stedet for å bli permittert, på Tollpost gikk støtten konkret ut på å betale for de tre karensdagene før dagpengeordningen fra Nav slår inn. Men det skulle bare gjelde de uorganiserte, siden de organiserte fikk dekket dette tapet av sitt forbund.

Det satte sinnene i kok hos de tillitsvalgte, som mente dette var grov forskjellsbehandling. Forbundsleder Sture Arntzen gikk så langt som å kalle det fagforeningsknusing.

Snudde

Etter at HK-Nytt skrev om saken, snudde bedriften og bestemte seg for å betale for samtlige ansatte. Det skulle imidlertid vise seg å ikke være så lett. Da HK-Nytt sjekket praksisen med Nav, fikk vi til svar at det ikke er anledning til å omgå karensdagene. Om Tollpost betaler for tre dager, vil etaten plusse på nye ventedager.

I Handel og Kontor er de mildest talt oppgitt over arbeidsgiverne. – Denne oppførselen må vi reagere sterkt på. Det må tas med NHO, og det er LO den rette til å gjøre, sier Sture Arntzen.

Kjente holdninger

LO-leder Roar Flåthen sier til HK-Nytt at denne saken vil være sentral når LO og forbundene skal evaluere årets tariffoppgjør. – Vi skal selvsagt følge opp dette. Den første debatten vil komme på LOs representantskapsmøte på tirsdag, lover han.

Flåthen er derimot ikke overrasket over stuntene til Tollpost. – Dette er ikke noen ny problemstilling, dessverre. Disse holdningene møter vi gang på gang. Men det er ingen tvil om at dette er et forsøk på å svekke de som streiker, og det kan vi ikke akseptere, sier Flåthen. – Det var da enda godt at Nav reagerte, legger han til.

Vil få konsekvenser

Roar Flåthen er sikker på at saken vil få konsekvenser for arbeidsgiverne i transportbedriftene. At arbeidsgiverne holder gratispassasjerene under vingen vil ikke bli glemt. Flåthen kaller det provoserende.

– Det setter samarbeidsforholdet mellom partene på spill. Jeg tror vi vil se en sterkere fagbevegelse i disse bedriftene etter dette. Men vi skal selvfølgelig benytte anledningen til å si fra til arbeidsgiverne. Det er ikke tvil om hva vi mener om slikt, det er forkastelig, understreker LO-lederen.

28.05.2010
15:43
16.12.2013 13:24