JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Begraver uenighet om nyttårsaften

HK og HSH er uenige om tariffbestemmelsen om arbeid på nyttårsaften, men velger å begrave stridsøksen for denne gang.
21.05.2010
15:45
16.12.2013 13:21

lene.svenning@lomedia.no

Nyttårsaften for snart halvannet år siden planla butikkmedarbeider og HK-tillitsvalgt Elisabeth Sundset å reise bort i familieselskap. Ifølge landsoverenskomsten mellom HK og HSH har hun fri fra klokka 13.15. denne dagen. Men arbeidsgiveren, Cubus på City Syd i Trondheim, ba henne jobbe til klokka 16.00, mot overtidsbetaling. Det mente Sundset de ikke kunne kreve av henne. Løsningen på situasjonen var at butikkmedarbeideren tok en feriedag.

Enige om å være uenige

Men saken fikk etterspill. I oktober i fjor kunne også Handel og Kontor og HSH slå fast at de er uenige om punktet i avtalen er en arbeidstidsbestemmelse eller en overtidsbestemmelse. Nå har de imidlertid blitt enige – om å være uenige. I stedet for å trekke hverandre for Arbeidsretten, har HK og HSH underskrevet en protokoll som sier at de er enige «om å forsøke å unngå at det oppstår tvister i framtiden rundt forståelsen av denne bestemmelsen», men at det ikke endrer partenes prinsipielle standpunkt.

Lokale løsninger

HK og HSH har nylig avholdt en felles samarbeidskonferanse. Erling Hagen, faglig sekretær i HK forteller at partene der ble enige om å forsøke å redusere antall tvistesaker.

– Vi vil prøve å få til mer samarbeid lokalt. Neste gang det oppstår en slik tvist håper vi det går an å snakke sammen og få til en løsning. Vi og HSH er enige om å prøve å få en slutt på omkampene om tariffbestemmelser, og heller fokusere på samarbeid, sier Hagen til HK-Nytt.

Fikk feriedagen tilbake

Hva med Elisabeth Sundset? Hun får tilbake den feriedagen hun ble trukket.

– Det er i og for seg greit. Men jeg er spent på hva som skjer om vi får en ny tvist om den samme bestemmelsen. Det overrasker meg at HK og HSH ikke har kommet fra til en permanent løsning, sier hun.

21.05.2010
15:45
16.12.2013 13:21