JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny søndagskamp denne våren

Også denne våren kommer konkurrentene til hagesentrene til å sette loven om søndagsåpne butikker på prøve. De vil holde søndagsdøra åpen i påvente av en politisk avklaring. Men statsråden kan ikke loven noen endringer med det første.
22.04.2010
13:13
16.12.2013 13:07

eva.ler.nilsen@lomedia.no

– Ja, vi vurderer å holde søndagsåpent utover våren, sier administrerende direktør i Maxbo, Tom Borthen, til HK-Nytt. Det samme gjør Jernia.

– Vi holder søndagsåpent når det er lønnsomt. Nå går vi inn i en høysesong. Jeg tror derfor dere vil komme til å se noen åpne Jerniabutikker på søndager framover, sier Espen Braaten, som er kjedens administrerende direktør.

Åpner i protest

Både Braaten og Borthen er oppgitt over at regjeringen ennå ikke har avklart det de mener er et urettferdig lovverk. Ifølge unntaksbestemmelsene i helligdagslovgivningen er det kun utsalgssteder på opptil 100 kvadratmeter (de såkalte Brustadbuene), bensinstasjoner og hagesentre som kan holde dørene åpne på ukas siste dag.

Faghandlene har irritert seg over at hagesentrene selger mange av de samme varene som dem. I to år har derfor noen av dem protestert mot ulikheten ved å holde søndagsåpent. Det akter de å fortsette med. – Saken kommer jo ingen vei. Enten er ikke myndighetene opptatt av dette, eller så aksepterer de at vi forholder oss til loven slik vi gjør, sier Espen Braaten.

Startet aksjon

I 2008 startet fem faghandelkjeder, Maxbo, Jernia, Mester Grønn, Byggmakker og Montér, en felles aksjon som de kalte ”Likhet for loven – også på søndager”. 29 butikker holdt søndagsåpent på samme dag for å skape blest om saken. Kjedene har i en årrekke påpekt at hagesentrene, og særlig Plantasjen, spiser seg mer og mer inn på deres vareområder, og at det er konkurransevridende at det kun er Plantasjen som kommer inn under lovens bestemmelse om hvem som kan holde åpent. De fem handelsbedriftene hadde virkelig sett seg lei på at daværende ansvarlige statsråd, Trond Giske, nektet å skjerpe inn lovgivningen. Aksjonens hovedmål var å gi en forsmak på hva konsekvensene vil bli dersom ikke regjeringen tydeliggjør loven.

Selv om aksjonens nettside lever i beste velgående, er det ikke planlagt noen nye felles stunt eller framstøt mot myndighetene.

Alle bør stenge

Da denne aksjonen startet, hadde butikkjedene ventet i tre år på en politisk avklaring. Nå har det gått fem år, og situasjonen har ikke forandret seg. Fremdeles hevder faghandlene at hagesentre har et bredt vareutvalg som går langt utover å selge planter, blomster og hageartikler – slik loven krever de i det vesentlige skal selge.

Tom Borthen i Maxbo håper at Rigmor Aasrud som ny statsråd med ansvaret for loven som regulerer søndagsåpne butikker, kan ta saken opp igjen. – Vi må få en avklaring. Vi mener at alle skal holde stengt på søndager, men hvis ikke det går, må alle få holde åpent. Vi er opptatt av likhet for loven, men helst ser vi at søndag ikke er en handledag, sier Borthen.

Vil endre forskriftene

Det er Espen Braaten i Jernia enig i. Heller ikke han ønsker et samfunn hvor flere og flere butikker holder åpent uka rundt. – Vi har ikke noe ønske om søndagsåpne butikker i Norge. Vi ser helst at det er stengt. Men vi krever like konkurransevilkår, understreker Braaten.

Handel og Kontor og denne delen av faghandelen spiller på lag i spørsmålet om søndagsåpne butikker. De har blant annet sendt inn felles forslag til regjeringen om at forskriftene til helligdagsloven endres slik at det stilles strengere krav til butikker som ønsker å holde åpent.

Ingen endringsplaner

Rigmor Aasrud synes dagens lovverk er tilfredsstillende, og har ingen umiddelbare planer om å endre det. Hun er opptatt av å finne nye mekanismer for å følge opp at loven overholdes. – Vi må avklare rollene til de som skal kontrollere og følge opp eventuelle lovbrudd, sier hun til HK-Nytt.

Handel og Kontor har politianmeldt flere bedrifter for brudd på helligdagslovgivningen. Alle er henlagt. Aasrud vil nå se om det er andre instanser enn politiet som skal håndtere eventuelle lovbrudd. – Ja, det er det jeg lurer på. Vi må også forbedre tilsynsordningen, sier ministeren.

22.04.2010
13:13
16.12.2013 13:07