JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny hovedavtale med Samfo

LO har forhandlet fram en ny hovedavtale med arbeidsgiverorganisasjonen Samfo. HK-leder Sture Arntzen er godt fornøyd med resultatet.
21.01.2010
13:35
16.12.2013 12:24

lene.svenning@lomedia.no

Forhandlingene med samvirkebedriftenes arbeidsgiverorganisasjon ble avsluttet i dag, etter et tre dager langt møte. LO-sekretær Trine Lise Sundnes var leder for arbeidstakernes delegasjon, hvor Handel og Kontor hadde flest representanter.

Taper ikke pensjonspoeng

Forbundsleder Sture Arntzen trekker fram to endringer i avtalen som de viktigste:

– De fleste tillitsvalgte har ubetalt permisjon når de deltar på møter og kurs i HK-regi, og får dekket tapt arbeidsfortjeneste av oss. Men mange har tatt opp at de taper pensjonspoeng på dette viset. Derfor har vi blitt enige om at de tillitsvalgte kan inngå avtale med arbeidsgiverne om at de får lønnet permisjon, og at vi betaler arbeidsgiveren tilbake, forteller han.

Kravet ble fremmet av Handel og Kontor. Den samme bestemmelsen ble tatt inn i hovedavtalen med HSH under forhandlingene i desember.

– I den grad dette har vært et hinder for at tillitsvalgte kan delta på møter og kurs, har vi løst problemet nå, sier Tine Lise Sundnes i en pressemelding.

Bedre likestillingsavtale

Arntzen er også svært fornøyd med å ha fått inn nye formuleringer i tilleggsavtalen om likestilling. Der heter det blant annet at «arbeidet med likestilling er et lederansvar og må være forankret på alle nivå i virksomhetens ledelse og måles på oppnådde resultater». Avtalen slår også fast at partene lokalt har et felles ansvar for gjennomføring av likestilling, og at det her skal legges spesiell vekt på tiltak for å bedre fordeling og organisering av arbeidstid. Det setter Sture Arntzen i sammenheng med det kommende tariffoppgjøret og HKs krav om at heltid skal være en rettighet.

E-post

Verden går framover, det gjenspeiles også i hovedavtalen med Samfo. I forhandlingsprotokollen understreker partene viktigheten av at klubblederne får tilgang til e-post.

– Vi har fått gjennomslag for de fleste kravene våre. Det er all grunn til å si seg fornøyd med forhandlingene, sier Arntzen.

21.01.2010
13:35
16.12.2013 12:24