JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Store variasjoner i lønnsutviklingen

Ansatte i varehandelen som helhet tjener nå 700 kroner mer i måneden enn de gjorde på samme tid i fjor. Men for de butikkansatte har lønna kun gått opp med 200 kroner.
16.12.2009
12:36
16.12.2013 12:11

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Dette viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. De har sett på lønnsutviklingen i varehandelen fra 1. september 2008 til samme dato i år.

Store variasjoner

I SSB sine statistikker, omfatter sekkeposten ”varehandel” både engroshandel, detaljhandel og såkalte motorkjøretøytjenester. Samlet sett har heltidsansatte i disse bransjene økt lønna si med 700 kroner i måneden, noe som tilsier en lønnsvekst på 2,1 prosent. Denne økningen er beregnet uten overtid.

Ser man på lønnsutviklingen mellom de ulike delene av varehandelen, er variasjonen stor: Lønnsøkningen innenfor engros har vært høyest, den gjennomsnittlige månedslønna har steget med tre prosent. Det står langt dårligere til i både detaljhandelen og innenfor motorkjøretøytjenester. De ansatte her har kun økt lønna med henholdsvis én prosent og 0,9 prosent det siste året.

200 til butikkansatte

Også underkategoriene i SSB-tallene kan brytes ytterligere ned på bransjer, og hvor lønnsutviklingen varierer enda mer. Innenfor engros er kontor og kundeserviceyrker en stor yrkesgruppe. Disse hadde en økning på 700 kroner eller 2,4 prosent fra 2008 til 2009. Kontor- og kundeserviceyrker domineres av lagermedarbeidere, som på sin side nå har en lønn som ligger 2,6 prosent over den på samme tidspunkt i fjor.

Innenfor detaljhandelen er det også forskjeller på hvem som har den største lønnsøkningen. Her er det den klart største gruppen, butikkmedarbeiderne, som taper kampen. Mens detaljhandelen som sådan hadde en økning på 300 kroner, har de butikkansatte en økning på 200 kroner i måneden.

Alle tall er beregnet ut fra heltidsstillinger.

Les mer hos Statistisk sentralbyrå.

16.12.2009
12:36
16.12.2013 12:11