JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kutter ut søndagshandel

På Ranemsletta i Nord-Trøndelag har handelsstanden bestemt seg for å droppe søndagsåpne butikker før jul i år. Tøft gjort, mener HK.
04.12.2009
09:14
16.12.2013 12:04

eva.ler.nilsen@lomedia.no

– Hysteriet før jul blir bare verre og verre. Derfor vil vi slå et slag for å skape mer ro rundt julehandelen, sier Tor Barlien ved Overhalla G-Sport til Namdalsavisa .

Han og resten av den lokale handels- og servicenæringen har derfor blitt enige om å gå motstrøms i år. Selv om loven tillater tre åpne søndager før julaften, velger de å takke nei. – Det er andre verdier i desember enn å handle. Vi håper dette kan bidra til å roe ned folket før jul. Nå kan alle ta fri på søndagene og drive med hjemlige sysler i stedet for å handle, sier Barlien og får støtte av daglig leder Mona Øvereng i Spar-butikken.

Voksent gjort

Dette er musikk i ørene til regionkontorleder Frøydis Elnan i Handel og Kontor. Hun synes handelsstanden på Ranemsletta virkelig går foran med et godt eksempel. – Det er tøft og voksent gjort av butikksjefene å sette ned foten for en utvikling de mener går feil vei. At de har bestemt seg for å sette på bremsene, er kjempebra, sier Elnan til HK-Nytt.

Hun er glad for at de ansatte kan ha en dag som er litt roligere i førjulstida. Hun synes det uansett er nok press på dem – med utvidete åpningstider på hverdagene før jul. – Ikke bare er det bra for de ansatte å få fri søndagene før jul, men det er også veldig godt for deres familier. Dette gir virkelig positive ringvirkninger, sier Elnan.

En testballong

Tidligere har butikkene på Ranemsletta nord for Namsos hatt åpent én søndag før jul. Diskusjonen om å kutte den ut har vært oppe før også, men de har ikke tatt sjansen. Handelslekkasje har så langt vært grunnen til at de har holdt åpent. Nå er de spente på hvordan kundene reagerer. – Velger folk å kjøre til Namsos i stedet, har vi tapt. Men vi prøver ut dette nå i år, så får vi se. Lykkes vi derimot, er dette noe vi ganske sikkert vil gå videre med, sier Barlien til avisa.

Ifølge Mona Øvereng har de fått god respons på å kutte ut søndagshandelen. Både fra publikum og fra de ansatte i butikkene, skriver Namdalsavisa.

04.12.2009
09:14
16.12.2013 12:04