JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skriver under tariffavtalen

Bekken & Strøm har bestemt seg. Nå vil de skrive under på tariffavtalene.
26.01.2011
11:53
16.12.2013 15:11

lene.svenning@lomedia.no

erlend.angelo@lomedia.no

– Vi har ment at vi har retten på vår side, men dommen er så sterk og klar. Vi har tapt på alle punkter. Vi respekterer dommen, selv om vi har en annen oppfatning av loven. Vi var hellig overbevist om at vi hadde rett, sier Sven Strøm, daglig leder i Bekken & Strøm.

I morges falt dommen fra Oslo Tingrett som slår fast at LO, HK og Fellesforbundets varslede sympatistreik og boikott er lovlig.

I morgen tidlig vil Strøm avholde et styremøte i bedriften, men han mener allerede nå at utfallet er klart. Tariffavtalene med Handel og Kontor og Fellesforbundet vil bli undertegnet. Etter det redaksjonen kjenner til, vil avtalene bli undertegnet i morgen tidlig.

– Vi må prøve å komme oss videre. Vi var ute etter å få en avklaring. Det har vi fått nå, sier Strøm.

Har prisen for denne avklaringen vært høy?

– Ja, økonomisk har det jo det, men det har vært viktig for oss å få greie på dette, sier han.

LES MER: Alt om Bekken & Strøm-konflikten

Jubel på streikevakt

Utenfor Bekken & Strøm holdt streikevaktene på å sette champagnen i halsen etter dagens dom i tingretten (se egen sak), da de fikk beskjed om at bedriften vil undertegne tariffavtalene.

– Vi ble veldig overraska. Men det er dette vi har kjempa for, smiler streikegeneral Johnny Martinsen.

– Det skal bli godt å komme tilbake på jobb igjen. Nå skal vi samarbeide med ledelsen, og sørge for å bevare arbeidsplassene, sier han.

Også HK-tillitsvalgte Christer Møller er glad for at streiken kan avsluttes.

– Det føles helt uvirkelig. Nå har vi fått det vi har bedt om, sier han.

Møller innrømmer at han er spent på å komme tilbake på jobb.

– Vi må gjøre det beste ut av det. Det er nå jobben begynner, sier han.

Det er fremdeles ikke klart når de streikende kan pakke bort streikevestene og trekke i arbeidstøy igjen.

Bra for alle

– Dette var positivt og viktig, at bedriften velger som det gjør. Nå håper vi at de ansatte og ledelsen kan gå på og satse videre sammen, sier Anders Skattkjær, 1. nestleder i Fellesforbundet.

– Dette er bra for både de organiserte og bedriften som helhet. Det er veldig bra at bedriften nå velger tariffavtale før det blir større konsekvenser, mener Skattkjær.

– Både denne seieren og seieren i retten med Rockefeller blir viktige redskap for framtida. De har vært nødvendige og gode avklaringer for oss, mener han.

– I denne saka har vi slått ring om den norske modellen. Det er viktig at den ikke bare blir emne for festtaler, den må også vises i virkeligheten, legger han til.

– Det nytter

Forbundsstyret i Handel og Kontor var samlet i Folkets Hus i Oslo da nyheten om at Bekken & Strøm vil undertegne tariffavtalene kom. Også her sto jubelen i taket.

– Strålende, veldig, veldig bra, sier 1. nestleder Peggy Hessen Følsvik.

– Vi er så glade for at medlemmene holdt ut, dette er først og fremst deres fortjeneste. Dette viser at det nytter. Dette har vært en viktig kamp for alle, sier hun glad.

LO gratulerer

Også LO-leder Roar Flåthen gratulerer de ansatte hos Bekken & Strøm med seieren:

– De tok den tøffe kampen som en streik er og vant en seier som er viktig for oss alle, nemlig retten til ordnede lønns- og arbeidsvilkår og retten til AFP, sier LO-lederen.

Flåthen berømmer også de involverte forbundene for innsatsen og sier han håper de ansatte og ledelsen på bedriften nå kan legge saken bak seg, og konsentrere seg om å drive virksomheten videre.

– Dette viser at streikeretten står sterkt, sier LO-advokat Sigurd Øyvind Kambestad. Sammen med kollega Edvard Bakke forsvarte han Los rett til å iverksette sympati- og boikottaksjoner i tingretten.

– Retten har slått fast at bruk av sympati og arbeidskamp er et legalt virkemiddel for å få på plass tariffavtaler. At en streik rammer arbeidsgiver hardt, gjør den ikke ulovlig, sier Sigurd Øyvind Kambestad.

En oppreisning

Reidar Elnæs, streikegeneral under streiken hos Åsmund Pettersen & Sønn på Jevnaker i april i fjor, er veldig glad for utfallet av streiken på Gjøvik.

– Dette er helt topp. Dette trengte forbundene og LO. Og dette er absolutt en oppreisning for oss som er fagorganiserte, sier han til Arbeidsmanden.

Han sender en stor gratulasjon til de som gikk i streik for å få avtale.

– Gratulerer med tariffavtalen. Og takk for det dere gjorde for de organiserte her i landet, hilser Elnæs.

Jevnakerstreiken ble avsluttet etter ti uker, uten at tariffavtale kom på plass.

– Dette viser at det nytter. Hvis denne streiken også hadde blitt et nederlag, hadde det vært fritt fram for arbeidsgiverne å nekte tariffavtale, sier han.

26.01.2011
11:53
16.12.2013 15:11