JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Foreslår samme vilkår for vikarer

Regjeringen foreslår å endre loven slik at innleide arbeidstakere sikres de samme lønns- og arbeidsvilkårene som fast ansatte.
10.09.2010
13:13
16.12.2013 14:03

lene.svenning@lomedia.no

Arbeidsdepartementet starter i dag en høringsrunde om konsekvensene av EUs vikarbyrådirektiv. I den forbindelse foreslår departementet at arbeidstakere som blir leid ut fra vikarbyrå skal ha de samme lønns- og arbeidsvilkårene som de ville fått om de var fast ansatte i bedriften. Det er ikke lovregulert i dag.

Dårligere i dag

– Lovforslaget gir dermed et positivt bidrag til vikarers arbeidsvilkår. Mange utleide arbeidstakere har i dag dårligere lønn- og arbeidsvilkår enn sammenlignbare arbeidstakere som er ansatt i virksomheten de blir leid ut til, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i en pressemelding.

Først og fremst fast

Vikarbyrådirektivet regulerer EU-landenes muligheter til å ha begrensinger i adgangen til inn- og utleie av arbeidskraft. Arbeidsdepartementet mener det ikke vil være nødvendig å endre de norske reglene. De slås fast i arbeidsmiljøloven og tjenestemannsloven, og er de samme som reglene for midlertidige tilsettinger. I utgangspunktet skal arbeidstakere være fast ansatt, men loven gir tillatelse til innleie av vikarer for navngitte personer, til arbeidsoppgaver som skiller seg fra virksomhetens ordinære oppgaver, og for praksisplasser og arbeidsmarkedstiltak.

Direktivet i dansk versjon

Høringsfristen på er satt til 10. desember.

Høringsnotat

Direktivet i dansk versjon (pdf-format)

http://www.regjeringen.no/upload/AD/publikasjoner/hoeringer/2010/AMS/vikarbyraadirektivet/notat_vikarbyraadirektivet.pdf

10.09.2010
13:13
16.12.2013 14:03