JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
NEI TAKK: Undersøkelsen til SIFO viser at folk helst ser at søndagen ikke skal være en handledag.

NEI TAKK: Undersøkelsen til SIFO viser at folk helst ser at søndagen ikke skal være en handledag.

Martin Gutttormsen Slørdal

Motstand mot søndagsåpne butikker

61 prosent sier nei til søndagsåpent.
18.06.2014
13:50
21.08.2023 17:14

martin.slordal@lomedia.no

En fersk undersøkelse fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) viser at motstanden mot søndagsåpne butikker er stor. 61 prosent av de spurte i undersøkelsen sier nei til søndagsåpne butikker, skriver NRK .

Ikke overrasket

Trine-Lise Sundnes, forbundsleder i Handel og Kontor synes ikke resultatet i undersøkelsen er overraskende.

– Dette viser at befolkningen er godt fornøyd med det tilbudet vi har i dag, og at folk er opptatt av andre ting enn økt tilgjenglighet og åpne butikker, sier hun til HK-Nytt.

Før stortingsvalget uttalte Høyre og Frp at de ville handle raskt for få til en lovendring slik at butikkene kan holde søndagsåpent dersom de kom i regjering.

Sundnes mener at dagens åpningstider er lange nok som de er, og at folk får handlet de varene de trenger med de åpningstidene som finnes.

– Det er absurd at vi har med en regjering å gjøre som som ikke tar inn over seg motstanden mot søndagsåpne butikker, sier Sundnes.

De eldste mest skeptisk

HK-Nytt har tidligere skrevet om at motstanden mot søndagsåpne butikker er stor også i arbeidsgiverforeningene NHO Handel og Virke. En undersøkelse foretatt av organisasjonen Lederne viser at 70 prosent av butikksjefene sier nei takk til å holde åpnet på søndager. Undersøkelsen til SIFO viser at det er de eldste som er mest skeptiske til søndagsåpne dagligvarebutikker. Mens 56 prosent av dem mellom 18 og 24 år, og 47 prosent av dem mellom 25 og 39 år er for søndagsåpne dagligvarebutikker, er bare 16 prosent av befolkningen mellom 60 og 80 år positive, viser undersøkelsen. SIFO-forsker Randi Lavik sier til NRK at mange av de spurte er imot fordi de mener at butikkene har lange nok åpningstider på hverdagene.

Verne fridagen

I 2014 mener 41 prosent av de spurte at butikkene selv bør få bestemme når de skal holde åpent, mens denne andelen var 19 prosent i 1996. Den gang mente flertallet (52 prosent) at det viktigste var at de kunne kjøpe varer når som helst, mot 32 prosent i dag.

– I dag er det viktigere for folk at butikkansatte kan ha fri på søndager, sier Randi Lavik i SIFO til NRK.

18.06.2014
13:50
21.08.2023 17:14