JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
STORE ØDELEGGELSER: Flommen har lagt store deler av Bosnia og Serbia under vann. Handel og Kontor samler inn penger til nødhjelp.

STORE ØDELEGGELSER: Flommen har lagt store deler av Bosnia og Serbia under vann. Handel og Kontor samler inn penger til nødhjelp.

Politiet i Serbia

HK samler inn penger til flomofre i Bosnia

Handel og Kontor har startet en innsamlingsaksjon til flomofrene i Bosnia. I går ble det overført 90.000 kroner, og det kommer stadig inn pengebidrag.
21.05.2014
12:51
27.08.2015 20:00

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Situasjonen er kritisk i mange byer etter flommen som har rammet Bosnia Hercegovina og Serbia. Handel og Kontors søsterforbund i Bosnia er aktive i hjelpearbeidet, og får nå pengestøtte fra Norge.

– Mange har mistet alt de eide, og det er akutt behov for nødhjelp. Pengene som kommer inn fra de ulike avdelingene og regionene i HK skal brukes til medisiner, vann og mat samt direkte til folk som trenger å kjøpe det mest nødvendige de trenger for å overleve, sier Sture Arntzen. Den tidligere forbundslederen i HK organiserer innsamlingen i egen organisasjon.

Mange bidrar

Handel og Kontor har hatt et samarbeidsprosjekt med sitt bosniske søsterforbund siden 1996, og Arntzen er glad for at så mange nå bidrar med hjelp. Så langt har han overført 50.000 kroner fra region Østlandet Sør, 25.000 kroner fra Midt-Norge, 10.000 kroner fra Østfold HK og 5.000 kroner fra HK-klubben i Handel og Kontor.

I går kveld mottok han 25.000 kroner fra region Indre Østland og 20.000 fra Oslo og Akershus HK. Disse pengene skal nå videresendes.

– Det bosniske forbundet har ikke økonomi til å dekke inn for alt nødhjelpsarbeidet som trengs, heller ikke regjeringen har midler til annet enn redningsarbeid. Da er det godt å kunne bidra. Også HK sentralt vil gi penger til flomofrene, beløpet blir trolig klart rett over helgen, sier han.

Frykter sykdom

Det bosniske forbundet organiserer en hjelpeaksjon som er spesielt rettet mot egne medlemmer. De vet at minst 300 er evakuert fra hjemmene som står under vann, to er omkommet i flommen.

– Det er et skrikende behov for hjelp. Det samles inn penger til vann, mat og klær allerede. Vi vil bidra til at det kjøpes inn medisiner. Man frykter sykdom som følge av flommen, spesielt tyfus som kan spre seg i katastrofeområder, sier Arntzen.

Frykter miner

Mange områder i Bosnia er fortsatt minelagt etter krigen på Balkan på midten av 1990-tallet. Norsk Folkehjelp har i tiden etter krigen hatt mineryddere i området, og nå meldes det om en uoversiktlig situasjon hvor minene kan ha forflyttet seg i flommen. .

– Minerydderne deltar nå i redningsarbeidet. Man kan ikke lete etter miner i flomvannet, men det blir en enorm oppgave når flommen avtar, sier Sture Arntzen.

Han er bekymret for framtida til dem som bor i de rammede områdene.

– Alle har sin egen åkerlapp hvor de dyrker. Dette vil ikke være mulig på lange, lange tider. Nå er de i sjokk, hverdagen vil bli tøff når de får oversikt over ødeleggelsene. Mange mistet alt de eide under krigen, nå har det skjedd igjen, sier han.

21.05.2014
12:51
27.08.2015 20:00