IKKE I MÅL: De ansatte i Vinmonopolet må vente enda noen uker på ny tariffavtale. Illustrasjonsbilde.

Eva Ler Nilsen

HK brøt forhandlingene med Vinmonopolet

HK brøt i dag lønnsforhandlingene siden Vinmonopolet ikke vil droppe kravet om arbeid på tariffestede fridager.
08.05.2014
27.08.2015 20:00

eva.ler.nilsen@lomedia.no

HK og Vinmonopolet har nå vært igjennom to runder med forhandlinger, uten at det har ført dem nærmere en enighet for ny tariffavtale for de rundt 1.000 HK-medlemmene i statsbedriften. Første forhandlingsrunde varte i to dager. Den andre, hvor også hovedorganisasjonene LO Stat og Spekter deltok, var over på under halvannen time. Stridens kjerne er arbeid på tariffestede fridager.

Selger ikke fridagene

FrP-leder Siv Jensen varslet i januar at regjeringen vil tillate alkoholsalg på julaften, nyttårsaften, påskeaften, pinseaften og på valgdagen. De fire første dagene er de polansattes fridager, nedfelt i tariffavtalen. Ledelsen i Vinmonopolet har i årets tariffoppgjør krevd at disse dagene gjøres om til arbeidsdager, for å forberede en eventuell endring i alkohollovgivningen.

Dette nekter de ansatte å være med på, all den stund loven ennå ikke tillater at det selges alkohol på disse dagene.

– Ledelsen i bedriften vil omgjøre disse fridagene til arbeidsdager fordi de mener at loven med all sannsynlighet vil bli endret. Men for oss er det uaktuelt å forhandle bort fridagene så lenge det ikke er vedtatt noen lovendringer, under streker Helge Storvik, leder av Funksjonærklubben i Vinmonopolet og medlem av forhandlingsutvalget.

Han sier til HK-Nytt at mye gjenstår i årets tariffoppgjør. HK har presentert sine krav, men det har ikke blitt tid til å forhandle om dem. Spørsmålet om arbeid på de fire aftenene har så langt tatt all tid.

Mekling?

Forhandlingene for de ansatte ved Vinmonopolet går nå inn i sin tredje fase, hvor det er LO Stat og arbeidsgiverne i Spekter som skal gå en siste runde for å se om de kan bidra til en enighet i flere av statsbedriftene hvor forhandlingene er brutt. Lykkes ikke det, er mekling neste post på programmet.

Det er ennå ikke fastsatt noen ny dato for møte mellom partene.

08.05.2014
27.08.2015 20:00