JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bobbo-dom blir stående

Mannen som ble dømt for trusler mot streikevaktene utenfor Bobbo storkiosk får ikke saken sin behandlet i Høyesterett.
12.06.2013
14:27
16.12.2013 23:04

lene.svenning@lomedia.no

Høyesteretts ankeutvalg har avvist anken fra mannen som tidligere i år ble dømt til seks måneders fengsel, blant annet for å ha truet streikevaktene ved Bobbo storkiosk i Tromsø. Mannen er sønnen til kiosk-innehaveren som nektet å undertegne tariffavtale med Handel og Kontor. Dermed gikk de ansatte til streik i fjor vår. Det endte ikke med tariffavtale – i stedet valgte innehaveren å legge ned kiosken.

Truet med å skyte

Streiken var preget av et høyt konfliktnivå. Ved en anledning kom innehaverens sønn kjørende til kiosken. Gjennom bilvinduet gjorde han tegn med hendene som om han ville skyte streikevaktene. Han skal også ha sagt at han skulle hente et våpen og skyte dem.

Handel og Kontor anmeldte hendelsen, og saken ble behandlet i tingretten i januar i år. Her ble mannen dømt til seks måneders fengsel. Mannen anket dommen til lagmannsretten, som avviste å behandle saken. Den avgjørelsen ble anket til Høyesterett, men ankeutvalget har nylig avgjort at de ikke vil slippe saken inn i landets høyeste rettsinstans. Dermed er saken nå kommet til veis ende i rettsapparatet.

– Tidsklemme i rettsapparatet

Det beklager Asbjørn Erlend Krantz, den domfeltes advokat.

– Jeg er forbauset over at det går an å bli dømt for trusler på et slikt vitnegrunnlag, men samtidig ikke overrasket over avgjørelsen fra ankeutvalget. Dette er et eksempel på tidsklemma rettsvesenet er i, mener han.

Dommen på seks måneders fengsel gjelder ikke bare truslene mot streikevaktene. Den inkluderer også trusler mot en ansatt i Nav, for å ha kjørt bil i ruspåvirket tilstand, for å ha kjørt uten førerkort, for å ha brukt narkotika, og for å være i besittelse av en batong og en dolk.

Glede i HK

Regionkontorleder Merethe Johansen i Handel og Kontor er derimot svært fornøyd med avgjørelsen fra Høyesteretts ankeutvalg.

– Det er godt å få satt punktum for denne saken. Jeg var i utgangspunktet overrasket over at saken ble anket til Høyesterett. Dommen fra tingretten var grundig, og enstemmig. Dette viser at vi har et fungerende rettssystem som har trodd på streikevaktene. Jeg vil tro at dommen danner grunnlag for senere rettspraksis, sier hun til HK-Nytt.

12.06.2013
14:27
16.12.2013 23:04