JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever 1,7 millioner kroner – får bare 600.000

Coop vil bare betale en tredel av lønnskravet til de spanske rørleggerne som ble utsatt for sosial dumping. – Vi skal forhandle om summen, sier Boye Ullmann i fagforeningen.
05.06.2013
11:48
14.12.2013 12:36

simen@lomedia.no

– Vår umiddelbare reaksjon er skuffelse, sier organisasjonsarbeider Boye Ullmann i Rørleggernes Fagforening i Oslo etter å ha møtt revisjonsgruppa til Coop.

– Coop har ikke ryddet opp

Det har gått halvannen måned siden det ble avdekket sosial dumping på anleggsplassen hvor Coops nye storlager bygges. Rørleggernes Fagforening i Oslo har på vegne av 14 spanske rørleggere lagt fram et lønnskrav på 1,7 millioner kroner – etter at det ble avdekket sosial dumping. Coop bekrefter i dag at de har beregnet etterlønna til totalt 609 000 kroner. Pengene vil bli utbetalt av hovedentreprenøren, GSE.

– Vi står langt fra hverandre, og foreløpig har ikke Coop ryddet opp. Vi vil få materialet revisjonsgruppa har beregnet lønna ut fra, og må dykke ned i tallene, sier Boye Ullmann.

Jan Fougner, som leder revisjonsgruppa nedsatt av Coop for å granske sosial dumping på anleggsplassen, sier formålet med møtet med fagforeningen og de spanske arbeiderne i dag var å få innspill til det videre arbeidet.

– Grunnen til at det skjedde i dag, var at vi lovet å betale ut pengene i løpet av mai. Derfor betaler vi litt over 600 000 kroner i morgen, sier Fougner.

Krever faglært minstelønn

Fagforeninga brukte timelister og kontrakter for å beregne lønnskravet for de spanske arbeiderne. Coop har kvalitetssikret opplysningen ved å intervjue de involverte og bruke informasjon fra systemet som registrerer når arbeiderne ankommer og drar fra arbeidsplassen.

– Vi er nødt til å se på utskriftene. Så vidt jeg har skjønt, har Coop brukt et visst skjønn her. Spanjolene er veldig misfornøyde med timeantallet. De sier de har hatt arbeidsdager fra åtte til sju. Vi må sjekke grundigere om det faktiske timeantallet stemmer. Vi vil fortsette forhandlingene om timeregistrering med Coops revisjonsgruppe i morgen, sier Ullmann.

Fagforeningen er også uenig i lønnssatsen Coop bruker.

– Spanjolene gjør rørleggerarbeid etter overenskomstens omfang og skal dermed ha faglært minstelønn. Vi hadde diskusjon om de skal ha ufaglært minstelønn eller faglært lønn. Vi har et godt håp om at COOP vil godkjenne satser for faglært minstelønn.

– Spanjolene har oppgitt feil timeantall

Summen Coop nå vil betale ut, har advokatene kommet fram til etter å ha gjort intervjuer, lest kontrakter og sett på loggene fra registreringssystemet. De spanske arbeiderne har hevdet at de har jobbet 55 timer i uken. Fougner sier det ikke stemmer.

– Fellesforbundet har feiltolket en spansk insentivavtale. De har trodd at avtalene innebar 55 timers normalarbeidstid, mens den i realiteten er på 40 timer. Det bekrefter også datamaterialet vi har gått gjennom, sier Fougner.

Det er ifølge advokaten også hovedgrunnen til at Coop bare vil innfri rundt en tredel av det opprinnelige lønnskravet fra fagforeningen. Når det gjelder timesatsen, hevder Fougner at en oppgradering til faglært minstelønn ikke vil gi mer enn rundt 100 000 kroner totalt – i tillegg til de 600 000.

– Slik vi tolker allmenngjøringsforskriften må det kunne dokumenteres norske krav til å være faglært for å få faglært minstelønn. Vi har bedt Fellesforbundet komme med en rettslig begrunnelse for deres krav, sier Fougner.

Omfanget kan være større

Han mener dialogen med fagforeningen har vært god, og forteller at Coop er midt i et stort revisjonsarbeid. Det gjelder nemlig ikke bare de 14 rørleggerne.

– Vi har intervjuet rundt 200 arbeidere. Basert på informasjonen vi får inn, gjør vi særlig arbeidstids- og lønnskontroller hos ulike underleverandører, sier Fougner, som ikke kan utelukke at flere kan ha fått utbetalt for lav lønn.

– Har det kommet lønnskrav fra andre fagforeninger?

– EL & IT Forbundet har bedt om et møte oss på mandag, er alt Fougner vil si om det.

LO fornøyd

De totalt drøyt 600 000 kronene vil bli betalt ut til hver enkelt av arbeiderne så fort som mulig. Ullmann ser på det som et forskudd.

– Vi vil fortsatt forhandle om summen, sier han.

LO er derimot fornøyd med at Coop vil etterbetale lønn til de 14 rørleggerne.

– Dette viser at det nytter å stå på i kampen mot sosial dumping – og at fagbevegelsens arbeide gir resultater. Jeg vil takke alle som har bidratt til å avdekke saken og at de 14 arbeiderne får den lønna de har krav på. Coop skal også ha ros for at de har bidratt til en rask opprydning i saken, sier en fornøyd LO-leder Gerd Kristiansen.

05.06.2013
11:48
14.12.2013 12:36