JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uenighet om Ap-vedtak

Arbeiderpartiet vil revurdere reglene for søndagshandel. Om det er bra, er det delte meninger om i HK.
24.04.2013
10:37
16.12.2013 22:31

lene.svenning@lomedia.no

I helga vedtok Arbeiderpartiet sitt nye partiprogram. Det inneholder flere interessante punkter sett med HK-øyne. I programmet pekes det blant annet på at ansatte i varehandelen ikke er omfattet av bestemmelsene om natt- og helgearbeid i arbeidsmiljøloven, i motsetning til andre arbeidstakere. Arbeiderpartiet vil ta initiativ til en gjennomgang av dette. Og det er HK glad for. For uten dette lovvernet er det bare helligdagslovgivningen som setter grenser for åpningstidene, og altså arbeidstidene i varehandelen. I dag er det bare opp til arbeidsgiverne å bestemme hvor lenge butikkene skal være åpne på hverdager. Det håper HK å få til en endring på, slik at også de ansatte kan være med på å bestemme arbeidstidene sine.

Arbeiderpartiet har i samme åndedrag vedtatt at de vil gå igjennom reglene for medbestemmelse i franchise-butikker. «Enkelte konsern organiseres på en måte som gjør at de ansatte ikke har samme beskyttelse i HMS-regelverket og mangler rett til medbestemmelse i bedriften. Arbeiderpartiet vil jobbe for at det ikke skal være mulig å omgå regelverk som er viktige for å ivareta arbeidstakernes lønns- og arbeidsvilkår. Arbeiderpartiet vil derfor sikre at bedriftsdemokratiet ivaretas også i franchisekjeder», heter det i det nye programmet.

Modernisering

Parallelt med denne gjennomgangen av franchiselovgivningen og bestemmelsene om natt- og helgearbeid vil Arbeiderpartiet også gå igjennom åpningstidsbestemmelsene i dagens lovverk, «med sikte på en modernisering», som det heter i programmet. I dag er det bare butikkenes åpningstider på søndager som er regulert. I utgangspunktet skal alle utsalgssteder holde stengt på søndager. En rekke unntaksbestemmelser sørger imidlertid for at flere kan holde åpent også på ukas sjuende dag. Det gjelder blant annet dagligvarebutikker under 100 kvadratmeter, bensinstasjoner, hagesentre, og butikker på det som defineres som typiske turiststeder.

Fornøyd HK

HK frykter ikke at denne «moderniseringen» skal føre til utvidede åpningstider på søndager.

– Vedtaket fra Ap-landsmøtet er i tråd med de diskusjoner forbundsstyret har hatt. Vi er veldig fornøyd med at vedtaket er så tydelig på at dette arbeidet skal gjøres sammen med partene i arbeidslivet. Vi har ikke tenkt å gå inn i dette for at det skal bli verre, forsikrer Ove Magnus Halkjær, informasjonssjef i HK.

Han er først og fremst glad for at Arbeiderpartiet vil se på om ansatte i varehandelen kan omfattes av vernet mot natt- og helgearbeid og på hvordan bedriftsdemokratiet fungerer i franchisebedrifter.

– Dette er veldig bra for oss. Sammen med alt dette kan vi også diskutere åpningstidsbestemmelsene. Vi er jo ikke så veldig fornøyd med dem vi heller. Slik det fungerer nå kan jo enhver plassere noen planter utenfor butikken, kalle det et hagesenter, og holde åpent på søndager, sier Halkjær til HK-Nytt.

HK har tidligere presisert at de fremdeles vil ha begrensninger i åpningstidene på søndager.

Uenig i Oslo og Akershus

Det er imidlertid ikke full enighet om dette i Handel og Kontor. Oslo/Akershus HK var tilstede på Ap-landsmøtet i helga, og delte ut løpesedler hvor de advarte mot søndagsåpne butikker. Avdelingsleder John Thomas Suhr beklager vedtaket.

– Vi er bekymret for hva begrepet modernisering i vedtaket fra landsmøtet skal bety. Hvis det betyr å sette døra på gløtt for å oppheve forbudet mot søndagsåpne butikker, er vi imot det, sier han.

Suhr understreker at han er positiv til vedtaket om å gjennomgå reglene for natt- og helgearbeid og franchise.

– Det er bra, men jeg kan ikke skjønne at vi skal være nødt til å bytte det mot utvidede åpningstider. Jeg ser at det er en viss utglidning av praksisen rundt Brustad-buer, men problemet er ikke stort nok til at vi skal tillate en lovendring som vil gi alle mulighet til å holde åpent sju dager i uka. Det skal mer til enn medbestemmelse over arbeidstida for å få maktforholdet mellom arbeidstakere og arbeidsgivere i balanse, påpeker han.

24.04.2013
10:37
16.12.2013 22:31