JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Solbakken er favoritt

Tor-Arne Solbakken ligger best an i kampen om ledervervet i LO. Det mener HK-leder Sture Arntzen.
07.03.2013
09:25
16.12.2013 22:00

lene.svenning@lomedia.no

Som kjent kjemper LOs to nestledere om hvem som skal overta som leder når Roar Flåthen går av som leder på kongressen i mai. Både Tor-Arne Solbakken og Gerd Kristiansen er mer enn villige. Men én av dem har større sjanse til å bli valgt enn den andre, hevder Sture Arntzen, leder i Handel og Kontor.

– Solbakken ligger ikke bare et hestehode foran Gerd Kristiansen, men en hel hestelengde. Det er signalene jeg har fått etter å ha snakket med en del folk, hevder han.

Forhandlingserfaring

Den erfarne forbundslederen hevder at forbundene i privat sektor og i statlig sektor stiller seg bak Tor-Arne Solbakken, som opprinnelig kommer fra Norsk Tjenestemannslag. Gerd Kristiansen har støtte fra sitt eget forbund, Fagforbundet, og fra FO, mener Arntzen.

– Argumentasjonen for Solbakken handler om at han har langt mer forhandlingserfaring fra privat sektor enn Kristiansen, sier HK-lederen som har vært med å legge mang en kabal i LOs ledelse.

HKs skal selv ta stilling til hvem de vil støtte først i april.

Sikker på Følsvik

Handel og Kontor har lansert sin nestleder Peggy Hessen Følsvik som kandidat til LO-ledelsen. Sture Arntzen regner med at hun blir valgt.

– Jeg er rimelig sikker på at hun blir valgt som en av de fire på topp, sier han til HK-Nytt.

Også andre tillitsvalgte i LO-systemet er lansert som mulige kandidater. Industri Energi vil gjerne ha Frode Alfheim inn i LO-ledelsen, mens Hans Christian Gabrielsen fra Fellesforbundet også har stilt seg til disposisjon. Erna Hagensen, leder i Arbeidsmandsforbundet har også blitt nevnt mange ganger, men har nylig avvist at det er aktuelt. Det er bare Solbakken og Kristiansen som har sagt at de tar gjenvalg. Det er ikke sikkert at den som taper kampen kommer til å fortsette i LO-ledelsen. Dermed kan det bli hele seks plasser å fylle i ledelsen.

Supplering i HK

Handel og Kontor får selv en plass å fylle om Følsvik forsvinner til LO.

– Da har vi knapt med tid. Vårt representantskap som skal konstituere en etterfølger har møte en uke etter kongressen. Hvis Peggy blir valgt inn i LO-ledelsen skjer det med øyeblikkelig virkning. Derfor må suppleringsvalget skje fort, sier Sture Arntzen.

Han har ideer om hvordan det bør bli.

Vil ha en kvinne

– Jeg forutsetter at Bjørn Mietinen rykker opp fra 2. til 1. nestleder. Jeg ser for meg en kvinne som 2. nestleder, en som kjenner organisasjonen godt, og som har faglig og politisk tyngde, sier han.

Arntzen vil imidlertid ikke ut med noen navn.

Han har selv ikke lang tid igjen som forbundsleder. På landsmøtet i høst ble LO-sekretær Trine Lise Sundnes valgt til ny HK-leder. «Tronskiftet» skjer 1. juli.

07.03.2013
09:25
16.12.2013 22:00