Nei til Norwegian

Regjeringen vil ikke endre utlendingsforskriften slik at norske flyselskap kan bruke personell på asiatiske lønns- og arbeidsvilkår.
17.01.2013
09:13
14.12.2013 12:35

Det var flyselskapet Norwegian som ville ha vekk kravet om oppholdstillatelse for utenlandsk personell fra land utenfor Europa på norskregistrerte fly i internasjonal trafikk. Norwegian mente det var nødvendig for å sikre dem like konkurransevilkår med utenlandske flyselskap. I går sa regjeringen nei til Norwegians krav:

– Høringen regjeringen har gjennomført har vist at eventuelle konsekvenser av å myke opp forskriften er svært usikre, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt.

– Regjeringen vil sikre arbeidstakernes vilkår og hindre sosial dumping. Gitt denne usikkerheten ønsker ikke vi at Norge skal være i forkant med noe som kan innbære at norske lønns- og arbeidsvilkår settes på spill, sier arbeidsministeren.

Flåthen truet med boikott

LO-leder Roar Flåthen har truet med full boikott av Norwegian dersom selskapet bemanner langdistanseflyene med utenlandsk personell.

– Hvis Kjos skal fylle opp flyene sine med utenlandske ansatte, blir det ikke kjøpt en eneste Norwegian-billett fra LO i framtiden, sa Flåthen til ANB/NTB i desember.

– Les også: Truer med boikott av Norwegian

Også Arbeidstilsynet har varslet at de vil granske om selskapets bruk at utenlandske piloter og kabinpersonale er i tråd med norske lover og regler.

– Les også: Vil granske Norwegian

Kjos varsler utflagging

I går vendte altså regjeringen tommelen ned for Norwegians ønske om å bli unntatt fra vanlige norske regler for bruk av utenlandsk personell. Norwegian-sjef Bjørn Kjos kaller beslutningen «ubetenksom» og varsler at selskapet kan komme til å flagge ut deler av flåten.

17.01.2013
09:13
14.12.2013 12:35