JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bobbo-trusler til retten

Mannen som truet streikevaktene ved Bobbo storkiosk i Tromsø med å skyte dem, må møte i retten i dag.
14.01.2013
15:27
16.12.2013 21:28

lene.svenning@lomedia.no

I fjor vår streiket Handel og Kontors medlemmer ved Bobbo storkiosk i Tromsø i en måned. Kravet var å få tariffavtale ved bedriften. Det ble aldri innfridd, i stedet valgte innehaverne å legge ned kiosken.

Truet med å skyte

Konfliktnivået var høyt under streiken. Ved en anledning, 30. mars i fjor, dukket innehaverens sønn opp. Han var også medeier i kiosken. Dette fortalte regionsekretær Marius Nilsen til HK-Nytt samme dag som det skjedde:

– Sønnen til innehaveren kom kjørende hit sammen med en kamerat. Gjennom bilvinduet gjorde han tegn med hendene som om han skulle skyte meg. De gikk inn i kiosken og da de kom ut igjen, sa sønnen til kameraten sin at han skulle hente AK-en og skyte. Han sa det høyt så vi skulle høre det, før de satte seg i bilen og kjørte avgårde. Dette synes jeg er veldig alvorlig, det er helt klart en drapstrussel, fortalte Nilsen.

Han anmeldte trusselen til politiet. I dag skal saken behandles i retten.

Rus og våpen

Vedkommende er tiltalt for flere forhold. I tillegg til trusselen mot streikevaktene, er han også tiltalt for to tilfeller av kjøring i ruspåvirket tilstand, for bruk og besittelse av narkotika, og for ulovlig besittelse av våpen. Ifølge politiadvokat Aase Widding ved Troms politidistrikt skal han ha hatt en batong og en dolk på seg da han ble stanset i bil i rusa tilstand. Alt skal ha skjedd i samme periode i fjor vinter.

Mannen er siktet etter straffelovens paragraf 227. Det betyr at han kan bli dømt med bøter eller fengsel i opptil tre år. Politiadvokat Widding vil ikke opplyse hvilken påstand hun kommer til å legge ned.

Tøff opplevelse

Det vil bli ført sju vitner i denne saken. Tre av dem skal forklare seg om truslene utenfor Bobbo. En av dem er regionsekretær Marius Nilsen i HK.

Merethe Johansen, regionkontorleder i HK i Nord-Norge, er glad for at saken kommer til doms.

– Jeg er glad for at politiet har tatt dette alvorlig. Det var tøft for de som opplevde å bli truet på streikevakt, sier hun til HK-Nytt.

Johansen mener alle parter må respektere retten til å kreve tariffavtale.

– Jeg har aldri hørt om noe lignende som dette, sier hun.

Innehaver fikk bot

Handel og Kontor anmeldte også Bobbo-innehaver Jan-Magne Karlsen for både trusler og vold mot streikevaktene. Ved to anledninger skal han ha dyttet en av streikevaktene overende, kastet varm kaffe etter dem og truet med å skalle dem ned. For dette ble han ilagt en bot på 8.000 kroner. Det opplyser jourhavende på politihuset i Tromsø.

Karlsen har imidlertid ikke vedtatt bota.

14.01.2013
15:27
16.12.2013 21:28