JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO på julepatrulje

LO i Vestfold avdekket flere brudd på arbeidsmiljøloven på sin første julepatrulje på kjøpesentre i Tønsberg og Sandefjord.
29.11.2012
13:37
16.12.2013 21:06

martin.slordal@lomedia.no

– Vi har blant annet møtt en ansatt som ikke får gå på do i løpet av hele arbeidsdagen fordi hun er alene på jobb og ikke kan gå fra butikken. Den saken er anmeldt til Arbeidstilsynet, sier Inger Køhn organisasjonsmedarbeider i Handel og Kontor.

Kommer uanmeldt

Jula nærmer seg og vi går inn i årets mest hektiske handleperiode. I den anledning gjennomførte LO i Vestfold denne uka bedriftsbesøk på Farmandstredet i Tønsberg og på Hvaltorget i Sandefjord.

Når LO gjennomfører sommerpatruljen er arbeidsgiverne ofte forberedt på at LOs vaktbikkjer skal komme. Køhn synes det virker som om bedriftene var mer uforberedt nå.

– Mange butikker leier inn ekstra personale fordi dette er en hektisk tid. Arbeidsgivere sier til oss at de ikke kjenner til reglene for overtidsbetaling og at de ansatte har krav på pauser. Men det er arbeidsgivers plikt å sette seg inn i lovverket og å opplyse de ansatte om dette, påpeker hun.

Seks lovbrudd

Av de 52 bedriftsbesøkene som julepatruljen avla på kjøpesenteret Farmandstredet og Hvaltorget, fant de totalt seks brudd på arbeidsmiljøloven. Bruddene er gjengangere og godt kjent fra sommerpatruljen.

– Det er folk uten kontrakter, ansatte som ikke får overtidsbetaling og ansatte som ikke får ta pauser. Noen av bruddene løste vi på stedet. Dette viser at vi også trenger en julepatrulje, sier Køhn til HK-Nytt.

På helsa løs

Saken som er anmeldt til Arbeidstilsynet viser hvor kynisk enkelte av arbeidsgiverne ter seg, mener Køhn. Vedkommende tør ikke stå frem i frykt for å miste jobben sin.

– Det er flere av småbutikkene i kjøpesentrene som bare har en ansatt på jobb. Kanskje begynner de klokka åtte om morgenen og jobber flere timer overtid på grunnlønn før de blir avløst. Når du ikke får gått på do i løpet av en arbeidsdag kan det være helseskadelig, avslutter Køhn.

29.11.2012
13:37
16.12.2013 21:06