JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Søndagsåpent med ny regjering

Bunnnpris-sjefen tror Brustad-bua blir historie om de borgerlige partiene får regjeringsmakt neste høst.
14.09.2012
13:40
16.12.2013 20:09

lene.svenning@lomedia.no

Christian Lykke, administrerende direktør i dagligvarekjeden Bunnpris, vil ikke åpne flere søndagsbutikker på 100 kvadrat det nærmeste året. Han er nemlig overbevist om at unntaket i helligdagslovgivningen, som gir dagligvarebutikker under 100 kvadrat lov til å holde åpent på søndager, ryker om høyre-partiene vinner stortingsvalget neste høst. Det skriver Handelsbladet FK.

Populær lovendring

– Det er en enkel lov å fjerne, og det er også symbolpolitikk på øverste hylle. Det vil være populært hos de fleste velgere, og det beste av alt sett fra regjeringens side er at det ikke koster en krone å gjennomføre, sier Christian Lykke til bransjebladet.

Han tror en slik lovendring vil føre til at alle butikker holder åpent sju dager i uka.

– Dersom det blir fritt frem, vil alle etter hvert ha åpent også på søndager. Det er slik markedets grådighet fungerer, ingen vil risikere å miste en ny dags omsetning, selv om det er kostnadsdrivende. Det er bare å se på hva som skjedde da noen begynte med åpningstider fra 07 til 23. Alle har fulgt etter, vel vitende om at det er kostnadsdrivende, sier Lykke.

Han mener at søndagsåpne butikker vil føre til høyere priser. Og det er kundene som må ta regninga, mener han.

Avventer nyetableringer

Bunnpris-kjeden har ifølge Handelsbladet 83 såkalte Brustad-buer under 100 kvadratmeter, og leder an i kampen om kundene på ukas sjuende dag. Men å åpne nye bare et år før valget er altså for risikabelt.

– Vi kommer ikke til å investere i nye søndagsbutikker med dagens lovverk som rammevilkår, sier Christian Lykke.

Kundene vil heller foretrekke vanlige butikker enn Brustad-buer om de får valget, mener han.

Politiske forskjeller

Peggy Hessen Følsvik, 1. nestleder i Handel og Kontor, er enig i Christian Lykkes analyse.

– Vi tror også at loven vil bli endret om vi får en Høyre/Frp-regjering neste år. Det har disse partiene sagt at de vil gjøre. Derfor er det viktig for oss å få bedre arbeidstidsbestemmelser for ansatte i varehandelen inn i arbeidsmiljøloven, sier hun til HK-Nytt.

Følsvik sier at HK vil jobbe for at dagens regjering skal vinne valget neste år.

– Det er viktige politiske forskjeller på høyre- og venstresiden i norsk politikk, understreker hun.

14.09.2012
13:40
16.12.2013 20:09