JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må selge sju aviser

Medietilsynet godkjenner A-pressens oppkjøp av Edda Media. Betingelsen er at konsernet selger sju lokalaviser. Flere ansatte vil miste jobben.
15.08.2012
14:24
14.12.2013 12:34

– Vi kom veldig nær et «best case», så vi er godt fornøyd i dag.

Det sa konsernsjef Thor Gjermund Eriksen på A-pressens pressekonferanse onsdag.

– Samtidig er det vemodig at vi blir nødt til å selge sju aviser som vi gjerne skulle ha beholdt, fortsatte han.

Avisene som nå skal ut for salg er:

– Varden

– Østlandets Blad

– Vestby Avis

– Enebakk Avis

– Ås avis

– Smaalenenes Avis

– Rakkestad Avis

Varden-salg før jul

Edda Media ble kjøpt fra britiske Mecom i desember i fjor for drøyt 1,7 milliarder kroner. Medietilsynet la imidlertid ned et midlertidig gjennomføringsforbud fordi det fusjonerte selskapet ville få en markedsandel på over 60 prosent i enkelte regioner. Det er ikke tillatt ifølge medieeierskapsloven. Også Konkurransetilsynet satte i utgangspunktet foten ned for oppkjøpet, men valgte å godkjenne det dersom avisa Demokraten i Fredrikstad og enten Varden eller TA ble solgt.

I dag kom altså den endelige godkjenningen fra Medietilsynet. Forutsetningen er at A-pressen selger sju lokalaviser, hovedsakelig i området rundt Oslofjorden.

– Vi vil jobbe for å få til gode prosesser for avisene det gjelder. Det finnes gode eiere, og det skal vi bidra til å skaffe, uttalte Eriksen.

I tilfellet Varden har det allerede meldt seg flere interessenter, deriblant Agderposten og det kristne Mediehuset Dagen. Eriksen tror det vil komme til en løsning før jul.

Også når det gjelder de øvrige avisene, finnes flere interessenter, skal vi tro Eriksen. Medietilsynet har stilt som vilkår at noen av avisene selges samlet. Hvilke dette gjelder, er ikke klart. Noen tidsramme for salg vil Eriksen ikke anslå.

– Det er mye viktigere å finne gode løsninger enn å rushe dette.

Varsler nedbemanninger

Økonomisk sett er salget av de sju avisene av begrenset betydning for det sammenslåtte mediekonsernet. Samlet representerer de 357 millioner kroner av konsernets totale omsetning på 5,5 milliarder kroner og i underkant av 20 millioner i brutto driftsresultat, opplyser A-pressen.

I forbindelse med sammenslåingen varsler imidlertid konsernsjefen nye effektiviseringstiltak og kostnadskutt i konsernet. Det vil blant annet innebære nedbemanninger. På spørsmål om hvor store kutt det vil bli snakk om, svarer Eriksen slik:

– Det har jeg ikke noe presist tall på. Dette er tiltak som vil styrke oss som mediekonsern, og vi vil selvfølgelig sørge for gode prosesser med tillitsvalgte.

Til sammen vil det nyfusjonerte selskapet ha drøyt 3.500 ansatte.

15.08.2012
14:24
14.12.2013 12:34