JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Maxbo stengt søndager

Nå kan du handle hos Maxbo på Hvam bare seks dager i uka.
09.08.2012
14:24
16.12.2013 19:49

lene.svenning@lomedia.no

Dermed er det satt et foreløpig punktum i denne saken. Det er mer enn ett år siden at Handel og Kontor anmeldte byggvarehuset på Hvam i Akershus for å holde søndagsåpent. Ifølge helligdagslovgivningen skal butikker holde stengt på hviledagen, men loven gir blant annet hagesentre mulighet til å holde åpent. Maxbo er ikke et hagesenter, mente HK.

Holdt hageavdeling åpen

Det ga politiet forbundet rett i, og like før jul ble Maxbo Hvam ilagt bot og inndragning på 4,25 millioner kroner. Maxbo betalte, men har siden januar holdt hageavdelingen åpen, mens resten av butikken har vært sperret av med bånd. Men heller ikke det er i tråd med loven, hevdet politiadvokat Hanne Fauske overfor HK-Nytt i mai, og truet med å sette i gang en ny etterforskning.

Låste dører holder ikke

Maxbo henvendte seg til Fornyings- og administrasjonsdepartementet for å få deres syn på om nye planer for adskillelse av hageavdelingen vil være lovlig. I sitt svar vender departementet tommelen ned. Det holder ikke å sette opp dører mellom hageavdelingen og resten av byggvarehuset som holdes stengt på søndager. Hageavdelingen vil ikke kunne defineres som et såkalt fast utsalgssted, slik loven krever, mener departementet.

Stengte i juli

Dermed kastet Maxbo inn håndkledet, siden midten av juli har ikke hageavdelingen holdt åpent på søndager.

– Vi vil ikke ta risikoen på å bryte loven, sa administrerende direktør Tom Borthen til Romerikes blad tidligere i sommer.

Men det er grunn til å tro at Maxbo ikke har gitt opp kampen.

– Siste kapittel om søndagsåpent i Norge og likhet for loven er ennå ikke skrevet. Vi vil nå jobbe for en dialog med myndigheter og lovgivere, sa Borthen til Romerikes Blad.

Vil gjennomgå regelverket

Handel og Kontor er fornøyd med at Maxbo på Hvam ikke lenger holder søndagsåpent. Men Peggy Hessen Følsvik, 1. nestleder i HK, er enig med Tom Borthen i at det må være likhet for loven.

– Jeg vet ikke om Maxbos konkurrenter holder søndagsåpent ulovlig, men så lenge de mener at det foregår en forskjellsbehandling av aktørene i bransjen, må vi høre på det. Dette gjelder ikke bare hagesentre, men også søndagsåpne dagligvarebutikker. Per i dag er det ingen som passer på at regelverket blir fulgt, sier hun til HK-Nytt.

Følsvik ønsker seg et samarbeid med butikkjedene.

– De bør gå sammen med oss til departementet for å be om en gjennomgang av regelverket, slik at vi kan finne fram til løsninger vi kan leve med, sier hun.

09.08.2012
14:24
16.12.2013 19:49