JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

PP legger ned

Porsgrunds porselænsfabrik skal legges ned, og alle de ansatte har blitt oppsagt. Beskjeden kom som lyn fra klar himmel.
28.06.2012
14:48
16.12.2013 19:39

lene.svenning@lomedia.no

Under et informasjonsmøte på tirsdag fikk alle de ansatte utdelt oppsigelser. Porsgrunds porselænsfabrik skal legge ned produksjonen i byen.

– Nedleggelsen kommer som et sjokk. Vi er fortvila og veldig skuffa.

Det sier HK-tillitsvalgt Britt Lien til HK-Nytt.

Forbanna og frustrerte

60-åringen har jobbet ved fabrikken i hele 33 år. Når oppsigelsestiden utløper ved nyttår, mangler hun ett år og fire måneder på å kunne gå av med AFP. Flere er i samme situasjon.

– Vi er mange som er forholdsvis gamle her, det er flere som har kort tid igjen før AFP, sier Lien.

Også Dag Augestad, Industri Energis tillitsvalgte ved bedriften, reagerer kraftig på nyheten om nedleggelse og oppsigelser.

– Folk her er forbanna, frustrerte og utrolig lei seg, sier han til Telemarksavisa (TA).

Trine Hinrichsen, hovedverneombud i PP, forteller til TA at det nylig ble hentet inn flere ansatte, og at det nettopp er bestilt råvarer for det neste halve året. Hun er sjokkert og sier at dette kom helt uten forvarsel. Hinrichsen forteller at bedriftseier Atle Brynestad tvert om var veldig positiv til driften da han var på besøk for en uke siden.

Krever oppsigelsene trukket

Men de ansatte og deres fagforeninger vil ikke gi seg så lett. De mener PP ikke har fulgt omstillingsloven, som blant annet krever at bedrifter med mer enn 30 ansatte skal ha et møte med Fylkeskommunen for å diskutere situasjonen før de kan beslutte å legge ned.

Selv om PP ikke mener at de kommer inn under loven, bare 28 skal være oppsagt, har ledelsen sagt ja til å delta på et møte med Fylkesmannen og de tillitsvalgte i morgen. LOs distriktssekretær i Telemark, Irene Bordier Haukedal, skal også delta på møtet.

– Vi vil kreve at oppsigelsene trekkes tilbake, sier hun.

Ifølge Haukedal kan ikke bedrifter på PPs størrelse sende ut oppsigelser til de ansatte uten å ha vært i møte med Fylkesmannen. Haukedal hevder dessuten at flere av oppsigelsene inneholder feil lengde på oppsigelsestiden.

Vil diskutere løsninger

– Først og fremst forventer vi en bedre dialog og en ordentlig diskusjon om hvilke muligheter som finnes for framtida i PP. Dessuten forventer vi løfter om at de ansatte skal behandles etter lover og regler, og på en respektfull måte, sier Haukedal og henviser spesielt til de som står i fare for å miste muligheten til å gå av med AFP i løpet av kort tid.

– Vi har ulike forslag til løsninger, men så langt har vi ikke hatt mulighet til å diskutere dem med PP-ledelsen, sier hun.

Kommer på møtet

– Vi mener vi i henhold til omstillingsloven ikke har en lovpålagt plikt til å møte, men vi vil selvsagt stille, og vi skal gjøre vårt beste for å opplyse saken, sier personalansvarlig Charlotte Carr til Porsgrunns Dagblad.

Dårlig inntjening skal være årsaken til at eierne legger ned den ærverdige bedriften.

28.06.2012
14:48
16.12.2013 19:39