JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
I Danmark har mange butikkjeder startet en praksis med egne, lavt lønnede varepåfyllere som jobber om natta. Illustrasjonsfoto.

I Danmark har mange butikkjeder startet en praksis med egne, lavt lønnede varepåfyllere som jobber om natta. Illustrasjonsfoto.

Sissel M. Rasmussen

Billigere om natta

Mens danske butikkmedarbeidere jobber dagtid, fyller østeuropeiske arbeidstakere opp butikkhyllene om natta.
25.06.2012
11:55
27.08.2015 20:00

lene.svenning@lomedia.no

Flere danske dagligvarebutikker har sagt opp og omrokert på sine ansatte og leid inn en underleverandør som tar seg av oppgaven med å fylle opp hyllene med varer, på natta. Det skriver det danske Ugebrevet A4. En av butikkene dette gjelder er Bilka i Ålborg, som eies av dagligvarekjeden Dansk Supermarked. Denne butikken har leid inn i selskapet Eventforce Retail, som blant annet har østeuropeiske ansatte. De jobber på tariffavtale, men går på den laveste lønnssatsen, som ufaglært.

Slipper billigere unna

Dansk HK frykter utviklingen.

– Mange av de østeuropeiske arbeiderne får bare minimumslønn og ikke noe mer. Det medfører lønnspress på personalet som har utdanning, sier Jørgen Hoppe, leder i HK Handel til Ugebrevet A4.

Kate Ziegler, leder i HK Handel i Nord-Jylland bekrefter at østeuropeerne jobber under ordnede arbeidsforhold.

– Men arbeidsgiveren slipper billigere, fordi nattarbeiderne går som ufaglærte og dermed får den lavest mulige lønna, sier hun.

Mer effektivt

Dansk Supermarked og Eventforce Retail hevder at det er effektivitet og ikke lavere lønnskostnader som er grunnen til at varepåfyllingen er outsourcet.

– Arbeidet med å fylle varer fra lager til butikk foregår mye mer effektivt om natten, hvor det ikke er noen forstyrrelser. En operasjon med å fylle fra lager på paller ut i butikken om natten kan for eksempel utføres på 48 sekunder. Om dagen, når butikken er full av kunder, tar det halvannet minutt, sier Henrik Feldborg-Zethner i Eventforce Retail.

Lukkeloven fjernes

I oktober avvikles den danske lukkeloven som regulerer butikkenes åpningstider. Det betyr at det fra høsten bare er opp til butikkene hvor lenge de vil holde åpent. HK er ikke glade for lovendringen.

– Vi er nervøse for at det framover vil komme billig arbeidskraft fra Øst-Europa, som fører til oppsigelser av medarbeiderne i butikkene, sier Hoppe i HK Handel.

– Når lukkeloven fjernes, så vil en rekke butikker holde åpent på andre tidspunkter enn de gjør i dag. I den forbindelse er jeg sikker på at de vil forsøke å minimere lønnsomkostningene, og det vil skje ved å bruke mer fleksibel arbeidskraft i form av deltidsansatte og så videre, sier han.

Mer deltid

Ifølge Ugebrevet A4 går Dansk Supermarked langt i å bekrefte HKs bange anelser.

– Våre ansatte skal ikke arbeide flere timer, og mange av dem ønsker fortsatt å ha en arbeidstid fra for eksempel 06.00 til 15.00. Det vil vi gjerne imøtekomme. Men det betyr at vi blir nødt til å skaffe den nødvendige fleksibilitet ved å ansette medarbeidere på deltid, som vil arbeid enten tidlig morgen eller sen kveld – eller natt. Det kan være studerende, deltidsansatte eller andre, sier Finn Lund Andersen, HR- og kommunikasjonsdirektør i dagligvarekjeden.

25.06.2012
11:55
27.08.2015 20:00