JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ikke god journalistikk

TV2 ble ikke «dømt» for brudd på god presseskikk etter at HK klagde kanalen inn for Pressens faglige utvalg, men fikk kritikk for dårlig journalistikk.
20.06.2012
14:39
16.12.2013 19:35

lene.svenning@lomedia.no

Handel og Kontor mente TV2s nettredaksjon hadde brutt pressens etiske regelverk, Vær varsom-plakaten, i tre artikler som ble publisert på tv-kanalens nettsted i februar.

Ikke mot søndagsåpne butikker

HK mente TV2 ga et uriktig bilde av forbundets politiske synspunkt på søndagsåpne butikker, og at TV2 ikke hadde dekning for overskriften «Raser mot søndagsåpne butikker». I en annen artikkel heter det at «LO vil ikke ha søndagsåpne butikker og mener det ikke er riktig å pålegge ansatte å jobbe på søndager», og at «Der LO mener at alle søndagsåpne butikker bør stenges av hensyn til ansatte som blir pålagt å jobbe på søndager». TV2 hevdet også at HK «vil ha omkamp om loven som åpner for at små Brustad-buer kan ha søndagsåpent».

Klagde

– Handel og Kontor og LO mener ikke dette. Jeg gjorde rede for våre synspunkter i denne saken i en samtale med journalisten samme dag. Når du spør hva vi mener må du ha interesse av å skrive hva vi mener, og ikke hva du tror vi mener, sa informasjonsleder Ove Magnus Halkjær til HK-Nytt i februar, og klagde TV2 inn for Pressens faglige utvalg (PFU). Halkjær mente Vær varsom-plakaten var brutt på tre punkter; at overskrifter skal ha dekning i artikkelen, om retten til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger, og retten til tilsvar når man utsettes for angrep i pressen. TV2 på sin side avviste klagen fra HK i sitt tilsvar til utvalget.

Ikke brudd

HK fikk ikke medhold under gårsdagens møte i Pressens faglige utvalg, TV2s artikler er altså ikke brudd på god presseskikk. Men utvalget mener likevel at å skrive at HK «raser» er svært spisset, og i grenseland for å ha dekning for begrepet, men likevel akseptabel ordbruk. PFU avviser også at TV2 har fremsatt sterke beskyldninger mot HK som utløser retten til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger, og at tilsvarsretten er brutt.

Kritisk

Utvalget mener likevel at TV2 med fordel kunne vært mer presis i sin omtale av HKs holdning til søndagsåpne butikker.

PFU-medlem Kirsti Nielsen, ansvarlig redaktør i Rana Blad, mente TV2 hadde kokt suppe på en spiker.

– De har overhodet ingen kilde på det de skriver. Den ligger innenfor det vi kan akseptere presseetisk, men det er ikke spesielt god journalistikk, sa hun under møtet, rapporterer journalisten.no.

Samme krav til journalistikk

Halkjær tar PFUs avgjørelse til etterretning, men har ikke skiftet mening.

– Selv om PFU ikke kom til at dette var brudd på god presseskikk, synes jeg utvalget signaliserer på en god måte at det skal stilles de samme kravene til god journalistikk i saker som omhandler varehandelen og åpningstider, som i alle andre saker. I dette tilfellet senket TV2 opplagt kravene til god journalistikk i målet om å lage en «god» sak. Dette var også grunnen til at vi klagde TV2 inn til PFU, sier Ove Magnus Halkjær til HK-Nytt.

20.06.2012
14:39
16.12.2013 19:35