JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Maxbo må betale

Politiet har igjen vurdert om Maxbo Hvam har lov til å holde søndagsåpent etter at bedriften la fram nye salgstall. Konklusjonen er den samme: Det er ulovlig.
07.05.2012
15:05
16.12.2013 19:07

lene.svenning@lomedia.no

For et drøyt år siden politianmeldte Handel og Kontor byggevarehuset Maxbo på Hvam i Akershus for brudd på helligdagslovgivningen. Det nyåpnede byggevarehuset holdt nemlig åpent sju dager i uka.

Politiet etterforsket saken, og ila i desember Maxbo en bot på 750.000 kroner og en inndragning på fire millioner kroner for å ha holdt ulovlig søndagsåpent. I følge helligdagslovgivningen kan bare utsalg som «i det vestligste selger blomster, planter og andre hageartikler» holde åpent på søndager. Politiet mente butikken ikke var et slikt utsalg. Men Maxbo ville ikke vedta bota, og la fram nye tall som viste at hageartikler utgjorde litt over halvparten av omsetningen.

– Ikke nok

Nå har politiet gått igjennom det nye tallmaterialet, men konkluderer med det samme: Maxbo har ikke lov til å holde åpent på søndager. Inndragningen på fire millioner kroner opprettholdes, mens bota reduseres fra 750.000 kroner til 250.000 kroner.

– Maxbo har kommet med flere anførsler vi har tatt hensyn til, forklarer politiadvokat Hanne Fauske i Romerike politidistrikt til HK-Nytt.

Hun er likevel ikke i tvil om at butikken ikke kvalifiserer til å holde åpent på søndager.

– Selv om de har regnet seg fram til at hageartikler overstiger 50 prosent av omsetningen, er det langt fra nok til å defineres som «vesentlig» etter loven, slår hun fast.

Husbeis er en av varene som Maxbo har definert som en hageartikkel.

I dag fikk Fauske besked om at Maxbo har vedtatt bota.

Forventer søndagsstengt

Siden januar har Maxbo på Hvam bare holdt deler av varehuset søndagsåpent. Ifølge deres egen nettside selger de «sesongrelaterte produkter til uteområde, som for eksempel blomster, planter, hageutstyr, hagemøbler, verktøy til utebruk og utemiljøprodukter i trelastavdelingen» på søndager. Det mener Hanne Fauske også er ulovlig.

– Nå forventer jeg at de stenger helt på søndager. Ellers må vi vurdere om vi skal sette i gang ny etterforskning, sier hun.

HK-Nytt har ikke klart å få tak i Maxbos administrerende direktør for å få en kommentar i sakens anledning.

07.05.2012
15:05
16.12.2013 19:07