JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Har ei nøtt å knekke

Lønnssystemet til butikksjefene blir den vanskeligste saken når HK og arbeidsgiverforeningen Samfo nå skal forhandle om nye tariffavtaler for de ansatte i Coop-systemet.
26.04.2012
13:51
16.12.2013 19:01

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Forhandlingslederne Sture Arntzen fra HK og Torgeir Kroken fra Samfo er skjønt enige om hvor utfordringene ligger. Likevel regner de med å slippe turen innom riksmekleren også i dette lønnsoppgjøret.

Krever lokal lønn

Torsdag formiddag benket de seg, delegasjonene fra Handel og Kontor og Samfo. I løpet av morgendagen satser de på å bli enige om lønnsøkning og revidert innhold i landsoverenskomsten og lederoverenskomsten. Mye vil nok bli en blåkopi av resultatene fra forhandlingene som HK hadde med arbeidsgiverne i Virke i forrige uke, men arbeidsgiverne i kooperasjonen har sendt en nøtt i fanget på HK: De vil at all lønn for butikksjefene skal fastsettes på den enkelte butikk. HK har problemer med å gi avkall på dagens system med en avtalebestemt basislønn.

Tillegg er hovedkrav

Som i forhandlingene med Virke, er det kroner og øre som er viktigst for Handel og Kontor også i Samfo-oppgjøret. Der ble partene til slutt enige om tre kroner i generelt tillegg, minstelønnssatsene økte med opptil åtte kroner i timen og tilleggene for arbeid på kvelder, helger og netter økte med opptil seks kroner i timen.

I tillegg vil HK ha inn i avtalene de samme bestemmelsene om betalt 14 dagers pappapermisjon, bestemmelser om innleie, formuleringer om heltid/deltid, samt en del annen redigering av avtalenes paragrafer.

Torgeir Kroken medgir at Virke-resultatet nok vil legge en del føringer.

– Det er noen som har vært ute og forhandlet før oss også i år. Vi kan like det eller ikke, men mye er nok lagt her, sier han til HK-Nytt.

Motkrav

Men det er ingen krav uten motkrav. Samfo hadde også med seg en liste med endringer de gjerne ser inn i begge de aktuelle tariffavtalene: Blant annet vil de endre bestemmelsene om arbeidstid, slik at de oppnår mer fleksibilitet. Arbeidsgiverne vil også at garantitillegget ikke skal gjelde fra 1. februar, men fra 1. april, og de vil ha andre bestemmelser for hvor mye man må jobbe for å ha krav på tillegg for kvelder og helger.

Men det største kravet har arbeidsgiverne altså knyttet til lederoverenskomsten. I dagens avtale har butikksjefene en basislønn som er framforhandlet lokalt. Dette vil Samfo erstatte med en ordning hvor all lønn for lederne i butikkene skal avtales lokalt.

– Det er hovedkjernen i dette kravet, sier Kroken og medgir at dette nok blir den hardeste nøtta å knekke i forhandlingene.

26.04.2012
13:51
16.12.2013 19:01