JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Opp fem prosent

– NHO-oppgjøret har en sterk lavlønnsprofil, konkluderer HK-leder Sture Arntzen etter at partene ble enige om revideringen av Standardoverenskomsten.
25.04.2012
18:43
16.12.2013 19:00

lene.svenning@lomedia.no

Handel og Kontor ble onsdag ettermiddag enige med NHO om en ny tariffavtale for de kontoransatte i industrien. Det generelle lønnstillegget er på 1,25 kroner i timen, det samme resultatet som i frontfagforhandlingene mellom Fellesforbundet og Norsk Industri.

Mest til lavest lønte

Handel og Kontor fikk også presset opp minstelønnssatsene fem prosent. For en ansatt på lønnstrinn 3, med fire års ansiennitet, vil det utgjøre en lønnsøkning på 1.307 kroner i måneden. Under en tredel av de som går på Standardoverenskomsten går på garantilønnssatsene.

– Denne økningen gir oppgjøret en sterk lavlønnsprofil, det er jeg spesielt fornøyd med, sier HK-leder Sture Arntzen.

Gammelt krav

Forbundslederen kan også gni seg i hendene etter at det nå er enighet om å innføre et eget fagbrevtillegg for lønnsgruppe 2 og 3 i overenskomsten.

– Dette er et gammelt krav, som det var på høy tid arbeidsgiverne innfridde, sier Arntzen til HK-Nytt.

Han er likevel ikke helt fornøyd med nivået på tillegget.

– Sju kroner er lavere enn i flere andre overenskomster, men vi er fornøyd med at vi har fått på plass prinsippet om at vi skal ha et fagbrevtillegg også i denne avtalen, sier han.

Enstemmig

Også HKs krav om 14 dagers betalt fedrepermisjon i forbindelse med fødsel ble innfridd, slik som i frontfagsoppgjøret. Partene ble også enige om en formulering som sikrer at vikarer får de samme vilkårene som fast ansatte i bedriftene de blir leid inn til.

– Vi hadde fire hovedkrav i dette oppgjøret; økning av garantilønnssatsene, fagbrevtillegg, omsorgspermisjon i forbindelse med fødsel, og sikring av vikarers lønnsforhold. Alt er på plass, det må vi kunne si oss fornøyd med, smiler Arntzen.

Resten av HKs forhandlingsdelegasjon er åpenbart enige, alle anbefaler medlemmene å stemme ja i uravstemmingen.

– Ikke fornøyd

NHOs forhandler, Elisabeth Lea Strøm, smiler ikke like bredt som Sture Arntzen.

– Dette har vært veldig krevende forhandlinger. Vi er ikke fornøyd med resultatet. Dette satt langt inne hos oss, men det er godt å komme i mål, sier hun til HK-Nytt.

På spørsmål om hva hun skulle sett annerledes, svarer Strøm slik:

– Vi synes det er vanskelig å ha et fagbrevtillegg i en bransje med individuelt fastsatte lønninger.

25.04.2012
18:43
16.12.2013 19:00