Gikk til angrep på de streikende

Konflikten på Bobbo storkiosk i Tromsø når nye høyder. I formiddag truet, dyttet og helte innehaveren kaffe på streikevaktene.
28.03.2012
13:46
16.12.2013 18:46

lene.svenning@lomedia.no

Bobbo-innehaver Jan-Magne Karlsen gjorde i dag alvor av sine trusler om vold. I formiddag kom han ut av den streikerammede storkiosken og ba nok en gang streikevaktene fjerne seg.

– Jeg svarte at dette er en lovlig streik, og at vi har rett til å stå utenfor kiosken. Da truet han med å slå, forteller Anne-Linn Høiseth.

– «Kom igjen», sa jeg og så gikk han rett på meg og Rose Høgstad og dyttet oss hardt. Så kastet han kaffe på oss begge to, sier hun.

Politiet rykket ut

Etter denne episoden var politiet straks på pletten – og det var innehaveren som ringte dem, angivelig for å få fjernet streikevaktene. De to streikevaktene har gjort timeavtaler med politiet onsdag og fredag for avhør og levering av anmeldelse.

– Dette er en helt uakseptabel oppførsel, det var litt skremmende faktisk. Jeg blir sint når noen gjør noe sånt, sier Rose Høgstad.

– Jeg blir sjokkert over en slik oppførsel, og sint for at han tillater seg å gjøre noe sånt, supplerer Høiseth.

Flere trusler

HKs regionsekretær Roger Johansen er også rystet over hendelsen.

– Dette er den andre gangen han kommer med trusler, og denne gangen har han gjort alvor av det. Jeg reagerer med forferdelse på dette, sier han til HK-Nytt.

For halvannen uke siden truet Karlsen en annen streikevakt med vold. Denne saken er allerede anmeldt.

– Puffet dem

Innehaver Jan-Magne Karlsen er ikke tilgjengelig for en kommentar, men hans kone Elin Karlsen, som også er daglig leder av kiosken, snakker villig om episoden.

– Jeg måtte ringe politiet, sånn som de driver på. Mannen min gikk ut og ba de fjerne seg. Da de ikke ville flytte seg, puffet han de bort. Kaffen som han hadde i hånda skvatt på dem. Og så har de anmeldt han for det, sier hun sjokkert.

Elin Karlsen hevder at det ikke er lov til å oppfordre kunder til å la være å handle i kiosken.

– Vi har tapt 280.000 kroner siden streiken startet, masse mat har gått ut på dato. Jeg håper HK vil erstatte dette. Bare ring HK, så kan de overta her, sier hun til HK-Nytt.

Vil begjære konkurs

De fem ansatte på Bobbo storkiosk har streiket i drøye to uker etter at innehaveren nektet å skrive under på tariffavtale. Verken forhandlinger eller mekling har ført fram. Karlsen var innkalt til et nytt forhandlingsmøte med HKs advokat i går, men meldte avbud. Siden Karlsen har sagt at han vil legge ned kiosken og opphørssalget er i gang, vil HK forsøke å sikre at medlemmene får lønn og feriepenger de har til gode. HK sender nå kiosken krav om utbetaling av pengene. Dersom de ikke er på konto innen åtte dager, vil forbundet begjære bedriften konkurs. Det opplyser regionsekretær Roger Johansen.

Det kan se ut som om HK må skyte en hvit pil etter tariffavtalekravet ved Tromsø-kiosken.

28.03.2012
13:46
16.12.2013 18:46