JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sympatistreik

Det blir varemangel i Bobbos storkiosk når de fagorganiserte Asko Nord og Bladcentralen iverksetter sympatistreik.
15.03.2012
10:12
16.12.2013 18:39

lene.svenning@lomedia.no

På mandag gikk de fem HK-medlemmene ved Bobbos storkiosk i Tromsø til streik fordi innehaveren nekter å inngå tariffavtale. I dag jobber de for 125 kroner timen, åtte kroner mindre enn den laveste satsen i tariffavtalen, og uten tillegg for kvelds- og helgearbeid. Arbeidsgiverne mener de får ta til takke med det, de har ikke råd til å betale dem mer.

Ingen varer

Nå varsler HK og Norsk Transportarbeiderforbund en betinget sympatistreik ved Bladcentralen og Asko Nord. Det innebærer at disse to bedriftene ikke vil levere varer til Bobbos. Slike streiker har tre ukers varslingsfrist, dermed iverksettes sympatistreiken først den 4. april.

– Alle varer som skal til Bobbos blir satt til side. Så får vi se om eieren skjønner alvoret når vi skrur til, sier HK-leder Sture Arntzen.

Han forteller at forbundet også vil vurderer sympatistreik hos andre leverandører.

Elementær sak

– Vi legger opp et løp hvor vi rammer Asko Nord minst mulig og Bobbos mest mulig. Dette er en viktig konflikt. Å opprette tariffavtaler er en elementær sak, så det er litt skremmende at vi i 2012 sliter med å få til det. Men det er typisk at slikt skjer i små, uorganiserte bedrifter, sier Geir Kvam, forbundssekretær i Transportarbeiderforbundet, som organiserer de ansatte i Asko Nord.

Han håper Bobbos vil undertegne avtalen før sympatistreiken iverksettes.

– Men vi er klare, forsikrer Kvam.

Streikebryteri

Handel og Kontor anklager Bobbos for streikebryteri. En deltidsansatt med kort ansiennitet har arbeidet på flere av de streikendes vakter. Det går ikke upåaktet hen.

– Vi reagerer kraftig på at Bobbo bryter med de spilleregler for arbeidskonflikt som gjelder i Norge. Streikebryteri er svært alvorlig, og et middel til å undergrave fagbevegelsens middel for å kreve rettferdige lønns- og arbeidsvilkår, skriver forbundet i en pressemelding.

Støttemarkering

Tirsdag kl. 12.00 holdes det en støttemarkering utenfor Bobbos storkiosk. Markeringen skjer i forbindelse med representantskapsmøtet i HK region Nord-Norge. Det er ventet at store deler av fagbevegelsen i Tromsø stiller opp på markeringen. LO-sekretær Kristian Tangen skal holde appell.

15.03.2012
10:12
16.12.2013 18:39