JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rasende på Ap

– At Arbeiderpartiet bruker høyresida til å få trumfet igjennom vikarbyrådirektivet, svekker deres troverdighet, sier HK-nestleder Bjørn Mietinen.
08.03.2012
13:21
16.12.2013 18:36

eva.ler.nilsen@lomedia.no

I går ettermiddag ble det klart at Arbeiderpartiet har bestemt seg for å få det omstridte vikarbyrådirektivet inn i norsk lovgivning, til tross for at regjeringskollegene fra SV og Senterpartiet har varslet dissens.

Har ikke lyttet

I fagbevegelsen har de hele tiden advart mot EU-direktivet. Motstanderne frykter at en innføring vil svekke arbeidsmiljøloven og at det vil føre til økt bruk av vikarer.

At Arbeiderpartiet velger å se helt bort fra fagbevegelsens bekymringer, provoserer HK-nestleder Bjørn Mietinen.

– Jeg er skuffet og forbanna på Ap i denne saken. Det er jo ikke bare LO som har protestert mot direktivet, det er en samlet fagbevegelse som ser problemer med direktivet. Jeg skulle virkelig ønske at de tok signalene, sier han til HK-Nytt.

Troverdigheten svekket

– Når også SV og Senterpartiet er imot, må Ap gå til Høyre, Venstre og FrP for å få støtte i denne saken. Jeg må si at troverdigheten svekkes, legger Mietinen til.

Arbeiderpartiet har siden 2005 vist til at de kom til makta ved hjelp av fagbevegelsen, og at det første de gjorde i regjeringskontorene var å reversere Bondevikregjeringens angrep på arbeidsmiljøloven. Mietinen mener at det ikke går an å slå seg på brystet med dette lenger.

– Ære være dem for det de gjorde, men når de i 2012 velger å trosse fagbevegelsens klare advarsler og bekymring for at direktivet vil svekke loven, er det oppsiktsvekkende. Og vi vet jo alle hvilket syn for eksempel Venstre har på arbeidsmiljøloven, sier Mietinen.

Ap: Ingen endring

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm forsøker å berolige fagbevegelsen. I en pressemelding understreker hun at direktivet vil gi vikarbyråansatte like gode lønns- og arbeidsvilkår når de er innleid som om de er ansatt hos innleier.

– Det er bra for norsk arbeidsliv. Jeg ser ingen grunn til at direktivet skal føre til at det blir flere vikarer. Faste stillinger skal fortsatt være hovedregelen i norsk arbeidsliv, og direktivet innebærer ingen liberalisering av arbeidsmiljøloven, sier Bjurstrøm.

Hun viser også til at regjeringen har varslet en tiltakspakke for å sikre reell likebehandling og en mer seriøs vikarbyråbransje.

– Dette er tiltak fagbevegelsen har vært opptatt av, og som jeg har stor tro på vil virke, sier hun.

Ifølge Arbeidsdepartementet forventes det at EØS-komiteen kan fatte et vedtak om innlemming av vikarbyrådirektivet i norsk rett før sommeren.

Generalstreik?

HK og LO i Midt-Norge er sterkt kritiske til Arbeiderpartiets håndtering av vikarbyrådirektivet. Årsmøtet til Sør-Trøndelag HK skriver i en uttalelse at Aps allianse med høyresiden i denne saken vil skade forholdet mellom fagbevegelsen og partiet.

LO i trøndelagsfylkene oppfordrer nå til generalstreik for å protestere mot innføringen av direktivet. Til Adresseavisa sier Kristin Sæther fra Trondheim at de vil ha en markering hvor alle LOs medlemmer på landsbasis stanser arbeidet samtidig i ti til 15 minutter.

Bjørn Mietinen i HK sier at forbundene og LO vil komme tilbake til eventuelle markeringer i forbindelse med stortingsbehandlingen av direktivets skjebne.

08.03.2012
13:21
16.12.2013 18:36