JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV2 til PFU

I tre artikler om søndagsåpne butikker mener Handel og Kontor at TV2 bryter reglene om god presseskikk.
07.03.2012
13:50
16.12.2013 18:35

lene.svenning@lomedia.no

Informasjonsleder Ove Magnus Halkjær har i et fem sider langt brev til Pressens Faglige Utvalg gjort rede for hvorfor han mener TV2 har brutt pressenes etiske regelverk, Vær Varsom-plakaten, på tre punkter.

Raser ikke

Det er tre artikler på nettstedet TV2.no, publisert 22. februar i år, som har fått HK til å reagere. I artikkelen «LO raser mot søndagsåpne butikker» mener HK at TV2 ikke har dekning for selve overskriften. I artikkelen «Vil bli Norges første søndagsåpne by», som handler om Drammens-ordførerens framtidsvyer, skriver TV2 at «LO vil ikke ha søndagsåpne butikker og mener det ikke er riktig å pålegge ansatte å jobbe på søndager». Videre heter det at «Der LO mener at alle søndagsåpne butikker bør stenges av hensyn til ansatte som blir pålagt å jobbe på søndager…»

– Handel og Kontor og LO mener ikke dette. Jeg gjorde rede for våre synspunkter i denne saken i en samtale med journalisten samme dag. Når du spør hva vi mener må du ha interesse av å skrive hva vi mener, og ikke hva du tror vi mener, sier Ove Magnus Halkjær til HK-Nytt.

Feil standpunkt

Det groveste eksemplet på brudd på Vær Varsom-plakaten mener Halkjær er spørsmålet som TV2 stiller leserne under vignetten «politisk panel», hvor det hevdes at HK «vil ha omkamp om loven som åpner for at små Brustad-buer kan ha søndagsåpent».

– Vi vil ikke ha omkamp om Brustad-bua, men journalisten var ikke villig til å høre på oss. I dette politiske panelet blir politikere og andre spurt om hva de mener om våre meninger, uten at vi har fått svare for oss, sier han.

Spissing

– Du er ikke litt hårsår nå?

– Nei. Disse artiklene gjør det vanskelig å møte politikere og aktører i bransjen til en fordomsfri debatt om åpningstider. Vi ønsker at myndighetene, arbeidsgivere og arbeidstakere skal sette seg ned og komme fram til et forutsigbart lovverk alle parter kan leve med. Dagens lovverk fungerer ikke, sier Halkjær.

– Kan det være vanskelig å oppfatte nyansene i HKs argumentasjon i dette spørsmålet?

– Det er journalistens oppgave å tydeliggjøre forskjellene, og ikke bare være ute etter å spisse en sak. Er ikke saken sexy nok, får de heller skrive om noe annet, sier han.

Tre punkter

De tre punktene i Vær Varsom-plakaten HK mener TV2 har brutt er punkt 4.4 som blant annet sier at overskrifter skal ha dekning i artikkelen, punkt 4.14 som handler om retten til samtidig imøtegåelse når en utsettes for sterke beskyldninger, og punkt 4.15 som handler om retten til tilsvar når man utsatt for angrep i pressen.

07.03.2012
13:50
16.12.2013 18:35