JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til retten?

Det er tre år siden Bente Tønnessen på Plantasjen i Kristiansand stilte krav om overtidsbetaling og ubekvemstillegg. Nå er det slutt på tålmodigheten. HK drar Plantasjen for retten og krever 220.000 kroner.
27.01.2012
14:17
16.12.2013 18:14

lene.svenning@lomedia.no

Tønnesen har jobbet som snittansvarlig i Plantasjen i Kristiansand i ni år. For tre år siden skrev hun et brev til personaldirektøren hvor hun ba om å få utbetalt manglende overtidsbetaling og tillegg for å ha arbeidet på kvelder og i helger. Tønnesen hadde bare en fast månedslønn. Ifølge arbeidskontrakten hennes er den ukentlige arbeidstiden 37,5 timer i uka. Tariffavtalen mellom HK og arbeidsgiverorganisasjonen Virke, som gjelder på bedriften, slår fast hva tilleggene til enhver tid er.

Ombestemte seg

I et brev fra HR-sjef Ivar Borgen i Plantasjen i 2009 heter det at bedriften vil tilbakebetale Tønnesen det de skylder henne i overtidstillegg og ubekvemstillegg for årene 2006-2009. Men pengene kom aldri, på tross av gjentatte purringer fra Tønnesen.

I et forhandlingsmøte mellom den hovedtillitsvalgte i Plantasjen og HR-sjef Borgen i mars 2010 gikk Plantasjen tilbake på det de hadde sagt. I protokollen fra dette møtet hevder arbeidsgiveren at Tønnesen har en lønn som er høyere enn den hun ville ha hatt om hun skulle ha fått ekstra betalt for overtid og ubekvem arbeidstid, og at hun dermed ikke har et legitimt krav.

HK pekte på sin side på at arbeidskontrakten hennes ikke sier noe om at hun er unntatt fra arbeidstidsbestemmelsene, og at hun dermed har krav på tilleggene.

Forlikstilbud

I mai i 2011 møttes representanter for Handel og Kontor og Virke til forhandlinger om Tønnesens etterbetalingskrav. Partene kom fram til en delvis enighet: Fra 1. april i fjor skulle Tønnesen få både betalt for overtid og kvelds- og helgetillegg. Men også disse pengene har latt vente på seg, på tross av gjentatte purringer fra Tønnesen og HK. Først i går var pengene, 30.000 kroner, på Tønnesens konto.

Plantasjen etterkom imidlertid ikke kravet om etterbetaling fra 2006 til 2011. Bedriften skal i fjor ha kommet med to forlikstilbud, ett på 50.000 kroner, og et på 100.000 kroner. HK og Tønnesen har avvist begge tilbudene. Forbundet mener Bente Tønnesen har krav på 220.000 kroner i etterbetaling.

Trenering

– En hån.

Slik omtaler Marianne Chesak, HKs regionkontorleder i Agder og Rogaland forlikstilbudene fra Plantasjen. Hun er oppgitt over at denne saken har trukket ut.

– Det har tatt veldig lang tid å få tilbakemeldinger fra arbeidsgiveren. Mitt inntrykk er at Plantasjen har forsøkt å trenere denne saken, sier Chesak til HK-Nytt.

Rett skal være rett

Hovedpersonen i denne saken, Bente Tønnesen, skulle ønske at saken hadde løst seg gjennom forhandlinger.

– Jeg synes det er helt forferdelig at det må gå så langt som til rettssak, sier hun.

På den annen side er hun klar for å kjempe for sin sak.

– Jeg vil at dette skal gjøres riktig. Jeg har krav på overtidsbetaling og ubekvemstillegg. Kanskje går det flere på samme type kontrakter i Plantasjen, de skal også ha det de har rett på, sier hun.

Ingen kommentar

HR-sjef Ivar Borgen vil ikke uttale seg om saken i dag.

– Jeg visste ikke om at vi var stevnet før du opplyser meg om det nå. Jeg vil gjerne se stevningen før jeg uttaler meg om saken, sier han til HK-Nytt.

27.01.2012
14:17
16.12.2013 18:14