Sultelønn i NY

57 kroner i timen. Det er den normale lønna for butikkansatte i New York ifølge en ny rapport.
18.01.2012
14:48
14.12.2013 12:33

Fra «high society»-butikker på Fitfth Avenue til lavprisbutikker i Bronx har medarbeidere fra «Retail Action Project» tråler millionbyens gater og intervjuet mer enn 400 uorganiserte butikkansatte om lønn og arbeidsforhold. Resultatene har professor Stephanie Luse ved Murphy Institute og Naoki Fujita fra «Retail Action Project» oppsummert i en rapport som ble offentliggjort mandag.

Ifølge rapporten er den såkalte medianlønna for butikkansatte i New York 9,50 dollar i timen (tilsv. 57 norske kroner). Medianlønna er den lønna som havner midt på treet når en rangerer lønna til alle de spurte fra lavest til høyest.

LAST NED: Hele rapporten «Discounted Jobs»

Undersøkelsen viste også at bare to av fem butikkansatte hadde heldagsjobb. Litt over halvparten var deltidsansatte, og resten var tilkallingsvikarer eller ferievikarer.

Bare en av ti deltidsansatte hadde fast arbeidstid som var avtalt mer enn ei uke på forhånd. Flere ansatte fortalte at de hadde fast arbeidstid en eller to dager i uka. I tillegg var de forpliktet til å ringe butikken to eller tre øvrige dager, i tilfelle det var behov for dem.

– Fast arbeidstid er ikke lenger normalen. Det å bli ført opp på vaktlista er blitt belønningen for godt utført arbeid, konkluderer rapporten.

Da rapporten ble offentliggjort mandag oppsummerte professor Stephanie Luce forholdene for butikkansatte i verdensmetropolen slik overfor New York Times:

– Et ekstremt høyt antall ansatte tjener så lite at de ikke har mulighet til å komme opp til den offisielle fattigdomsgrensa en gang. Lavlønnsproblemet blir forsterket av at så mange jobber deltid. Hvis store butikkjeder med utsalg i et handelsmekka som Manhattan ikke klarer å skape jobber med ei lønn det går an å leve av, da er framtidsutsiktene dystre for de mange millioner handelsansatte rundt om i landet.

18.01.2012
14:48
14.12.2013 12:33