JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fikk søndagsbot

Politiet har gitt Maxbo bot for å holde ulovlig søndagsåpent.
14.12.2011
12:41
16.12.2013 17:54

lene.svenning@lomedia.no

Maxbo Stormarked på Hvam i Akershus har siden åpningen i våres holdt åpent sju dager i uka. I april anmeldte Handel og Kontor Maxbo til politiet for brudd på helligdagslovgivningen. Nå har politiet endelig konkludert, og ilagt butikken et forelegg. Det opplyser politijurist Hanne Fauske i Romerike politidistrikt. Hvor stor bota er på, vil Fauske ikke opplyse om før Maxbo har tatt stilling til om de vil vedta den eller ei. Maxbo har fått en frist på 14 dager til å bestemme seg for hva de vil gjøre.

Til retten?

Administrerende direktør Tom Borthen i Maxbo er overrasket over bota. Han vil heller ikke opplyse om hvor stor den er. Først vil han se brevet fra politiet. Uansett mener han at Maxbo ikke har gjort noe galt.

– Det er sannsynlig at vi går videre med denne saken, sier han til HK-Nytt.

Dermed kan det gå mot domstolsbehandling. Loven som forbyr søndagsåpne butikker gjør unntak for utsalg som «i det vesentligste selger blomster, planter og andre hageartikler». Maxbo på Hvam har en egen hageavdeling, og Borthen hevder den utgjør 40 prosent av det samlede arealet. Det er nok til å være innenfor loven, mener han.

– Vi ønsker å forholde oss til loven, men da må den være lik for alle, sier han.

Konkurransevridende

Varehuset på Hvam holder til ved siden av Plantasjen. Her er det også åpent hver søndag året rundt. Maxbo-direktøren hevder at det ikke er så stor forskjell på de to butikkjedene.

– Du kan ta en titt på vareutvalget hos Plantasjen. Der selger de bare julegaver nå. Det synes vi er helt sprøtt og konkurransevridende, sier Tom Borthen.

Det er Handel og Kontor enig i.

– Jeg skjønner Maxbos frustrasjon, loven kan virke uklar, sier Ove Magnus Halkjær, informasjonssjef i Handel og Kontor.

Halkjær synes imidlertid at det er bra at politiet har fulgt opp anmeldelsen.

Vil ha stengt på søndager

Tom Borthen ønsker å forandre loven, slik at ingen butikker kan holde åpent på søndager.

– Det er ikke noe poeng å holde åpent sju dager i uka. Det er dyrere for oss, vi sprer bare omsetningen på sju i stedet for seks dager. Folk handler ikke mer selv om butikkene er åpne flere dager. Og så vil vi holde stengt på søndager for at de ansatte skal slippe å jobbe da. Samtidig må jeg si at mange ønsker å jobbe på søndager. Den generasjonen som vokser opp ser ikke forskjell på søndag og mandag, de vil jobbe når det passer dem, sier Borthen.

Krever kartlegging

Handel og Kontor mener det er på tide med en kartlegging av varehandelen.

– Dette er en av de mist regulerte bransjene. Butikkene har lov til å holde åpent 24 timer i døgnet, seks dager i uka. Med en kartlegging av hvordan de faktiske forholdene er i bransjen, får vi et skikkelig grunnlag å diskutere ut fra. Nå hevder mange at det er studenter som jobber på kvelder og helger. Men er det slik? Det ønsker vi å finne ut. Vi vil ha fakta på bordet, sier Halkjær til HK-Nytt.

14.12.2011
12:41
16.12.2013 17:54