JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eiendomsmeglere vant over Obos

Ti av meglerne som ble oppsagt da Exact-kjeden ble nedlagt, vant saken mot arbeidsgiveren Obos i lagmannsretten.
17.10.2011
11:19
16.12.2013 17:20

lene.svenning@lomedia.no

Våren 2009 bestemte Obos seg for å legge ned sin eiendomsmeklerkjede Exact. Kjeden, som var en avdeling i selskapet Exact-Obos Eiendomsmeglere, tapte penger, og finanskrisa gjorde ikke situasjonen bedre. 57 ansatte fikk oppsigelse.

Ansiennitetsbrudd

Ti av meklerne aksepterte ikke oppsigelsene, og gikk til sak mot arbeidsgiveren sin. De mente det ikke var riktig at det bare var meklerne i Exact som skulle vurderes for oppsigelse, men også de ansatte i avdelingen Obos-mekleren. Ansiennitet i hele selskapet måtte legges til grunn for utvelgelsen, mente de ti meklerne. Én av dem var HK-medlemmet Terje Hellmann. Han og de andre sto på retten til å fortsette i arbeid til saken var behandlet i rettssystemet.

Uforsvarlig saksbehandling

Da sakene var opp i Oslo tingrett før jul i fjor, tapte Hellmann og en av de andre saksøkerne, mens resten vant. Begge anket til lagmannsretten, det gjorde også Obos. Saken ble behandlet under ett, i juni. Dommen falt i slutten av september. Alle de ti eiendomsmeklerne vant. Oppsigelsene ble kjent ugyldige på grunn av uforsvarlig saksbehandling. Retten mener at det ikke nødvendigvis var uriktig at bare Exact-meglerne fikk oppsigelse, men peker på at det aldri ble gjennomført reelle drøftelser om dette, slik både hovedavtalen og arbeidsmiljøloven krever.

Erstatning

Terje Hellmann, som i dag jobber som eiendomsmeklinger i et annet selskap, ble tilkjent 400.000 kroner i erstatning for det økonomiske tapet han har hatt som følge av oppsigelsen. I tillegg fikk han 50.000 kroner i oppreisning. Obos må også dekke Handel og Kontors saksomkostninger på 774.000 kroner. De andre meklerne har fått erstatning for økonomisk tap på mellom 150.000 og 650.000 kroner, pluss 50.000 kroner i oppreisning.

– Jeg er veldig fornøyd med dommen. Den peker på det mangelfulle og slette arbeidet Obos gjorde med oppsigelsene, sier Hellmann til HK-Nytt.

Stor belastning

Eiendomsmegleren er skuffet over sin tidligere arbeidsgiver.

– Jeg jobbet i Exact i 15 år, og takket nei til mange jobbtilbud fra andre, fordi jeg var lojal, forteller Terje Hellmann.

Han synes saken har vært en stor belastning.

– Dette har vært en veldig tøff periode, som har tatt mye tid og energi. Derfor er jeg glad for å ha fått oppreisning. Pengene betyr ikke så mye. Jeg tror ikke folk skjønner hvor belastende en slik sak kan være, sier han.

– Gledelig

Kjell Finvåg, regionsekretær i Handel og Kontor er også fornøyd med dommen.

– Det jeg synes er viktig er at den legger vekt på betydningen av drøfting og en forsvarlig saksbehandling før beslutning om oppsigelser fattes. Det er bra at en uforsvarlig saksbehandling leder til at oppsigelsene ansees ugyldig. Det er et viktig moment som vi bør merke oss i framtidige omstillinger, sier han til HK-Nytt.

LO-advokat Sigurd-Øyvind Kambestad henger seg på.

– Dette er en veldig gledelig dom som slår fast at saksbehandlingen var mangelfull, og det var det absolutt grunnlag for, sier han.

Dommen er ikke rettskraftig. Obos kan fremdeles anke saken til Høyesterett.

17.10.2011
11:19
16.12.2013 17:20