JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slutt på vin-lønn

De unge kontrollørene som fikk vin som lønn gjennom Vinmonopolet, skal nå returnere alle flasker.
30.09.2011
09:53
16.12.2013 17:09

lene.svenning@lomedia.no

Vinmonopolet bruker et konsulentselskap til å gjennomføre såkalte alderskontroller i butikkene. Ungdom under 25 år får 150 kroner for å kjøpe en flaske vin. Hensikten er å sjekke om de blir spurt om legitimasjon, slik de ansatte i Vinmonopolet er pålagt å gjøre.

Vin som lønn

Hva skjedde med vinflaska etterpå? Den kunne kontrollørene beholde. Det fikk HK-tilknyttede Funksjonærklubben i Vinmonopolet (FKV) til å reagere.

– Vi finner det svært urimelig at vi skal påtvinge mennesker å kjøpe alkohol. Det er i strid med Vinmonopolets oppdrag, som handler om at vi skal begrense salget av alkohol i Norge, sa Helge Storvik, leder i FKV til HK-Nytt for to uker siden.

Hovedverneombud Laila Freitag påpekte et par andre forhold:

– På den ene siden fungerer denne praksisen slik at varene kontrollørene kjøper blir en del av lønna. På den andre siden må de faktisk bruke penger på vin for å gjøre jobben sin, sa hun.

Kunne ikke fortsette

Selv om Vinmonopolet påpekte at kontrollørene på lik linje med andre kunder hadde anledning til å returnere vinflaska, ville de likevel vurdere ordningen på nytt. Det har de nå gjort.

– Vi innfører nå en ordning med tvungen retur. De som utfører kontrollkjøpene må levere flasken tilbake. Vi krever en kvittering på at den er returnert. Vi ønsket å være lydhøre i forhold til de tilbakemeldingene vi har fått, sier Halvor Bing Lorentzen, kommunikasjonsdirektør i Vinmonopolet.

Det er Helge Storvik i funksjonærklubben glad for.

– Ledelsen var enig med oss, de skjønte jo at denne praksisen ikke kunne fortsette, sier han til HK-Nytt.

30.09.2011
09:53
16.12.2013 17:09