JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Overtidsjubel i Bunnpris

Dagligvarekjeden Bunnpris har bestemt seg for å begynne å gi sine assisterende butikksjefer overtidsbetaling.
22.08.2011
15:29
16.12.2013 16:44

lene.svenning@lomedia.no

I et intervju med HK-Nytt i dag, informerte personalsjef Torkil Pedersen i Bunnpris om at dagligvarekjeden vil endre praksis. De assisterende butikksjefene, eller nestkommanderende, NKere, som de kalles i Bunnpris, vil bli omfattet av en ny ordning. Den innebærer at denne gruppen skal få overtidsbetaling. I dag får de ikke det.

– Vi skal vurdere hver enkelt NK, men vi kommer til å lande på et lønnssystem som står i samsvar med tariffavtalen og det loven krever. Jeg regner med at vi kommer i mål med dette i løpet av september, sier han.

Unntak

Personalsjefen forteller at noen få NKere i kjeden fremdeles vil bli regnet som i særskilt uavhengige stillinger, og ikke få overtidsbetaling.

– Det er ikke mange, men vi skal gjøre en meget grundig vurdering av hver enkelt, sier Pedersen.

En del av de 217 Bunnpris-butikkene drives av franchisetakere. Torkil Pedersen kan ikke love at NKene i disse butikkene vil få overtidsbetaling.

– Det er vanskelig å tre noe over hodet på en franchisetaker, sier han.

Mye gratisarbeid

«Ole» har jobbet som NK i en egeneid Bunnpris-butikk i flere år. Han anslår at han jobber mellom 180 og 190 timer i måneden. Likevel får han bare betalt for 162,5 timer, hver eneste måned.

– Det hadde vært helt fantastisk hvis jeg endelig skulle begynne å få betalt for det arbeidet jeg legger ned i butikken. Da hadde jeg også vært mye mer motivert i jobben. Nå jobber jeg veldig mye gratis, forteller «Ole».

Også «Tone», nestkommanderende i en annen Bunnpris-butikk, jubler over nyheten.

– Det er på tide. Hvis de ikke hadde snudd i denne saken, tror jeg mange NKere hadde sluttet, sier hun til HK-Nytt.

«Tone» legger også ned mye gratisarbeid i butikken hvor hun jobber.

– De er vant til at vi stiller opp. Jeg føler meg presset til å jobbe mer enn full tid, sier hun.

Tommelen ned fra tilsynet

Allerede i februar tok flere NKere kontakt med HK-Nytt for å fortelle at de ikke fikk overtidsbetaling. De hadde lest om kolleger i Kiwi som hadde begynt å få det etter at HK-Nytt skrev om saken. I april ba Arbeidstilsynet om en redegjørelse fra Bunnpris om praksisen. Ifølge tilsynet skal assisterende butikksjefer normalt ikke unntas reglene om overtid. Arbeidstilsynet sa i mai seg ikke fornøyd med en løsning skissert av Bunnpris.

22.08.2011
15:29
16.12.2013 16:44