Overtidsjubel i Bunnpris

Dagligvarekjeden Bunnpris har bestemt seg for å begynne å gi sine assisterende butikksjefer overtidsbetaling.
22.08.2011
15:29
16.12.2013 16:44

lene.svenning@lomedia.no

I et intervju med HK-Nytt i dag, informerte personalsjef Torkil Pedersen i Bunnpris om at dagligvarekjeden vil endre praksis. De assisterende butikksjefene, eller nestkommanderende, NKere, som de kalles i Bunnpris, vil bli omfattet av en ny ordning. Den innebærer at denne gruppen skal få overtidsbetaling. I dag får de ikke det.

– Vi skal vurdere hver enkelt NK, men vi kommer til å lande på et lønnssystem som står i samsvar med tariffavtalen og det loven krever. Jeg regner med at vi kommer i mål med dette i løpet av september, sier han.

Unntak

Personalsjefen forteller at noen få NKere i kjeden fremdeles vil bli regnet som i særskilt uavhengige stillinger, og ikke få overtidsbetaling.

– Det er ikke mange, men vi skal gjøre en meget grundig vurdering av hver enkelt, sier Pedersen.

En del av de 217 Bunnpris-butikkene drives av franchisetakere. Torkil Pedersen kan ikke love at NKene i disse butikkene vil få overtidsbetaling.

– Det er vanskelig å tre noe over hodet på en franchisetaker, sier han.

Mye gratisarbeid

«Ole» har jobbet som NK i en egeneid Bunnpris-butikk i flere år. Han anslår at han jobber mellom 180 og 190 timer i måneden. Likevel får han bare betalt for 162,5 timer, hver eneste måned.

– Det hadde vært helt fantastisk hvis jeg endelig skulle begynne å få betalt for det arbeidet jeg legger ned i butikken. Da hadde jeg også vært mye mer motivert i jobben. Nå jobber jeg veldig mye gratis, forteller «Ole».

Også «Tone», nestkommanderende i en annen Bunnpris-butikk, jubler over nyheten.

– Det er på tide. Hvis de ikke hadde snudd i denne saken, tror jeg mange NKere hadde sluttet, sier hun til HK-Nytt.

«Tone» legger også ned mye gratisarbeid i butikken hvor hun jobber.

– De er vant til at vi stiller opp. Jeg føler meg presset til å jobbe mer enn full tid, sier hun.

Tommelen ned fra tilsynet

Allerede i februar tok flere NKere kontakt med HK-Nytt for å fortelle at de ikke fikk overtidsbetaling. De hadde lest om kolleger i Kiwi som hadde begynt å få det etter at HK-Nytt skrev om saken. I april ba Arbeidstilsynet om en redegjørelse fra Bunnpris om praksisen. Ifølge tilsynet skal assisterende butikksjefer normalt ikke unntas reglene om overtid. Arbeidstilsynet sa i mai seg ikke fornøyd med en løsning skissert av Bunnpris.

22.08.2011
15:29
16.12.2013 16:44