JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uten overtidsbetaling i Ica

Assisterende butikksjefer og ditto ferskvaresjefer i Ica får verken overtidsbetaling eller tillegg for ubekvem arbeidstid.
23.06.2011
10:58
16.12.2013 16:27

lene.svenning@lomedia.no

De siste månedene har HK-Nytt vært i kontakt med assisterende butikksjefer i flere butikkjeder som verken får overtidsbetaling, kvelds- eller helgetillegg. Ifølge Arbeidstilsynet skal denne gruppen ha det, for de er normalt ikke i kategoriene «ledende» eller «særlig uavhengig stilling» som er unntatt arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven.

Vil ha noe igjen

Nå har ansatte i Ica kommet på banen. Poul Verner Jensen jobbet som assisterende ferskvaresjef på Ica Supermarked på Langhus fram til september i fjor. Nå er han bakeriansvarlig. Jensen har jobbet i butikken siden den var ny for to og et halvt år siden. Han har imidlertid nektet å skrive under på arbeidskontrakten han har fått, som sier at overtid er inkludert i lønna. For Jensen står på vaktliste, og har ikke personalansvar. Det betyr at han skal ha overtidsbetaling.

– Selvfølgelig vil jeg ha kompensasjon for overtidsarbeid. Står du på ekstra, vil du jo ha noe igjen for det. For meg handler det ikke så mye om pengene, men mer om at jeg vil ha anerkjennelse for det jeg gjør, sier han til HK-Nytt.

Jensen har imidlertid en arbeidskontrakt med Ica. Før han begynte i butikken på Langhus, jobbet han i en annen butikk i kjeden.

Overtid hver uke

Poul Verner Jensen har en rullerende vaktliste. Selv om den sier 37,5 timer i uka, er det ikke fritt for at det blir både to og fem timer per uke.

– Det er ikke alltid tiden strekker til. Jeg synes ikke jeg kan gå hjem før avdelingen ser ordentlig ut, sier han.

Den assisterende ferskvaresjefen og flere andre kolleger har for ikke lenge siden meldt seg inn i Handel og Kontor. Tariffavtalen er allerede på plass.

Lei av gratis overtid

Poul er ikke alene. «Iris» er ansatt i en Ica Nær-butikk, som assisterende butikksjef. Det har hun vært i fem år. Ifølge kontrakten hennes er kompensasjon for overtidsarbeid innbakt i lønna. «Iris» får heller ikke tillegg for kvelder eller helger. Varetelling får hun heller ikke ekstra betalt for. Nå har hun sett seg lei på denne praksisen, og nekter å jobbe overtid. Men noe blir det likevel. På vaktlista står det at hun skal jobbe til klokka ni når hun er på kveldsvakt. Men det går alltid 20-30 minutter før hun kan låse seg ut av butikken. Det får hun ikke betalt for. «Iris» ønsker ikke å stå fram med navn og bilde.

To andre assisterende butikksjefer i Ica har også tatt kontakt med HK-Nytt. De forteller det samme: I kontraktene står det at både overtidsbetaling og ub-tillegg er innbakt i fastlønna. På tross av at de fyller betingelsene i loven for å ha krav på overtidsbetaling.

Opprydding

HR-direktør Trude Indregård i Ica forteller at kjeden er i ferd med å rydde opp.

Bare er et fåtall av Ica-butikkene som skal ha assisterende butikksjefer i framtida. Disse skal imidlertid ha et så stort ansvar at de faller inn under lovens definisjon av ledende eller særlig uavhengige stillinger, og dermed ikke har krav på kompensasjon for overtidsbetaling. Ifølge Indregård har Ica gått igjennom organisasjonsstrukturen i Rimi, nå gjenstår det 10-12 Ica Nær-butikker, og Ica Supermarked.

– Betyr det at mange assisterende butikksjefer vil bli «menige» ansatte?

– I mange butikker vil nok mange fremdeles ha en rolle som nestkommanderende, som tar ansvar når butikksjefen er borte. Men de vil ha tarifflønn, ansvarstillegg, ubekvemstillegg og overtidsbetaling, lover personalsjefen.

Om assisterende butikksjefer vil ha krav på etterbetaling, sier hun dette:

– Da må vi se på hvert enkelt tilfelle. Det vil bli en diskusjon mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

23.06.2011
10:58
16.12.2013 16:27