JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ikke godt nok

Handel og Kontor er ikke fornøyd med Arbeiderpartiets vedtak om ufrivillig deltid.
10.04.2011
12:06
16.12.2013 15:53

lene.svenning@lomedia.no

Arbeiderpartiets landsmøte vedtok søndag formiddag uttalelsen «Krafttak mot ufrivillig deltid». Redaksjonskomiteen har foretatt endringer i teksten som en gruppe ledet av Rigmor Aasrud laget før landsmøtet. Et enstemmig landsmøte vedtok uttalelsen.

Stilling i samsvar med arbeid

Regjeringspartiet vil gjøre endringer i arbeidsmiljøloven for å få bukt med ufrivillig deltid. Ap ønsker at arbeidstakere som over tid jevnlig har jobbet mer enn den kontraktsfestede arbeidstiden skal ha krav på økt stilling i samsvar med det de faktisk har jobbet. «Definisjonen av «over tid» må utredes nærmere», heter det i vedtaket fra landsmøtet. Dermed er forslaget om at denne retten skal gjelde etter fire år, fjernet i vedtaket.

Ap ønsker også å innføre en lovregulert plikt for større arbeidsgivere til regelmessig å drøfte bruk av deltidsstillinger med de tillitsvalgte. Det er ett av de ti punktene med tiltak i vedtaket. Det er ikke nærmere definert hva som menes med «større» arbeidsgivere.

Hindre usaklige argumenter

I dag står det i arbeidsmiljøloven at deltidsansatte skal ha fortrinnsrett til utvidet stilling dersom det «ikke vil innebære vesentlige ulemper for virksomheten.» Handel og Kontor ønsker at det de oppfatter som arbeidsgivernes vetorett skal strykes fra loven. Arbeiderpartiets landsmøte har vedtatt at de ønsker å gjennomføre en evaluering av fortrinnsretten for å sikre at arbeidsgivere ikke usaklig bruker argumenter om vesentlig ulempe for virksomheten. «Arbeiderpartiet vil gjøre fortrinnsretten for deltidsansatte i arbeidsmiljøloven § 14-3 reell, slik at deltidsansatte som ønsker det og er kvalifiserte, kan få utvidet stilling framfor at det blir foretatt nyansettelser», heter det i vedtaket.

Et skritt på veien

– Jeg kan ikke si at jeg er helt fornøyd, jeg hadde håpet at vi skulle kommet lengre. Men dette er et skritt på veien, så får vi være fornøyd med at vedtaket er skjerpet i forhold til teksten som lå på bordet før landsmøtet, sier Peggy Hessen Følsvik, 1. nestleder i Handel og Kontor.

– Fortrinnsretten fungerer ikke dag, sier hun til HK-Nytt.

LO og Fagforbundet fornøyde

LOs nestleder Gerd Kristiansen er av en annen oppfatning.

– Jeg er strålende fornøyd med vedtaket. En slik evaluering av fortrinnsretten vil vise at dagens lovtekst ikke har virket. Hele dokumentet er med på å understreke at det skal tas et krafttak mot ufrivillig deltid. Men jobben begynner nå, sier hun.

Også Jan Davidsen, leder i Fagforbundet, er glad for Ap-vedtaket.

– Vedtaket innebærer en forsterkning av fortrinnsretten for økt stilling for deltidsansatte. Dette er et løft, og et veldig viktig likestillingstiltak. Ingen kan undervurdere betydningen av det, sier han.

10.04.2011
12:06
16.12.2013 15:53