JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forventer lov om heltid

HKs ungdomsråd setter sin lit til at Arbeiderpartiet vil lytte til fagbevegelsen og gå inn for å lovfeste retten til heltid på sitt landsmøte om to uker.
25.03.2011
15:21
16.12.2013 15:44

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Det er stor uenighet innad i Arbeiderpartiet når det gjelder virkemidler mot ufrivillig deltid. I deler av partiet mobiliseres det derfor voldsomt foran det kommende landsmøtet for å få støtte til forslaget om at retten til heltid bør sikres gjennom lovverket.

Arbeiderpartiets ledelse, med statsminister Jens Stoltenberg i spissen, ønsker ikke denne retten inn i loven. Han mener det holder med fortrinnsretten til mer arbeid for å få bukt med deltidsproblemene.

Kun lov vil fungere

Handel og Kontor, LO, AUF og Arbeiderpartiets kvinnenettverk er ikke enige med statsministeren i denne saken. Tvert om mener de at den eneste farbare vei er å lovfeste retten til heltid. Både HK-nestleder Peggy Hessen Følsvik og LO-nestleder Gerd Kristiansen har utallige ganger påpekt at fortrinnsretten langt fra fungerer godt nok. Ser vi på tallene, har de trolig rett i det: Statistisk sentralbyrå mener at 70.000 ansatte ønsker å jobbe full tid, Fafo anslår tallet enda høyere – til 115.000 ufrivillig deltidsansatte.

HKs ungdomsråd kommer nå med sin støtteerklæring til dem som vil lovfeste heltidsretten. «Vi forventer at Arbeiderpartiet lytter til en samlet fagbevegelse, kvinnebevegelse og AUF og vedtar lovfestet rett til heltid på sitt landsmøte i april», heter det i en uttalelse fra ungdomsrådet.

Klassekamp

HK-ungdommene viser til at mange, særlig kvinner og ungdom, i dag møter et arbeidsliv der de må ha flere deltidsstillinger på forskjellige arbeidsplasser for å få endene til å møtes.

«Dette er en situasjon vi ikke kan godta. Kampen for rett til heltid er ikke bare en ungdomskamp eller likestillingskamp, men også en klassekamp», skriver ungdomsrådet i uttalelsen.

Tallenes tale

Rundt 42 prosent av alle kvinnelige ansatte jobber deltid, blant menn er andelen 13 prosent. Mange velger, av ulike årsaker, å jobbe i redusert stilling, men 20 prosent av alle deltidsansatte ønsker mer arbeid. Kampen mot ufrivillig deltid har vært en viktig sak for Handel og Kontor i mange år. Forbundet har folket med seg i sitt krav om å lovfeste retten til heltid. Ifølge en undersøkelse som Opinion har gjort for LO vil seks av ti vil ha retten til heltid inn i norsk lov.

Arbeiderpartiets landsmøte arrangeres 7.-10. april, og det er ventet at denne saken vil få stor oppmerksomhet.

25.03.2011
15:21
16.12.2013 15:44