TIL OSLO: Alle vennene til regissør Ronnie Sandahl flyttet til Oslo. Her var det jobb å få.

TIL OSLO: Alle vennene til regissør Ronnie Sandahl flyttet til Oslo. Her var det jobb å få.

Martin Guttormsen Slørdal

«Svenskjävel» i Oslo

Da den svenske filmskaperen Ronnie Sandahl skulle lage spillefilm om unge svensker på jakt etter jobb og en trygg framtid, måtte han dra til Oslo. Nå kan du se resultatet på norske kinoer.
13.03.2015
10:22
27.08.2015 20:00

I Sverige er en av fire ungdommer arbeidsledige og mange kommer til Norge for å søke seg jobber. Filmen «Svenskjävel» handler om den unge, svenske jenta Dino. Hun har bosatt seg i et kollektiv i Oslo i håp om et bedre liv og framtid. Her møter hun et land med en nyrik middelklasse som ser ut til å ha få bekymringer for morgendagen. Dino forsøker lykken hos bemanningsbyråer og tar svarte jobber for å overleve. Hun får jobb som barnepasser hos en norsk familie og innleder et forhold til faren i familien.

Alle til Oslo

Regissør Ronnie Sandahl ville lage en film som skulle utspille seg i hjembyen hans, Falköping. Den skulle handle om unge svenskers vansker med å skaffe seg jobb og et sted å bo. Men i Falköping var det ingen ungdommer igjen.

– «Alle» hadde dratt til Oslo. Under finanskrisen i 2009 mistet de fleste av vennene mine jobben i løpet av noen måneder. Jeg innså at det ikke ble troverdig å lage denne filmen i Sverige, jeg måtte til Norge, sier Sandahl til HK-Nytt.

Drømmen om rekkehus og Volvo

Sandahl tror mange unge svensker i dag drømmer om det som Dino drømmer om i filmen; trygghet, et sted å bo og en jobb å gå til.

– Dette er noe som tidligere generasjoner har tatt for gitt. Det du drømmer om sier mye om det samfunnet du lever i. For mange unge svensker tror jeg drømmelivet i dag er et liv med fast jobb, et rekkehus og en Volvo, mener regissøren.

«Svenskjävel» er ifølge Sandahl en samfunnsanalytisk film.

– Maktbalansen mellom Norge og Sverige har skiftet. Norge har blitt et rikt og mektig land på kort tid. Hvis vi skal beskrive det norske og svenske samfunnet om 20 år er dette noe vi kommer til å prate om, tror Sandahl.

Tillitsvalgt og forbundsleder på kino

HK-Nytt inviterte Fawsi Adem og Trine Lise Sundnes, hovedtillitsvalgt på Ikea og forbundsleder i Handel og Kontor, på en førpremiere på filmen «Svenskjävel». Adem er selv svensk og mener filmen gir en realistisk beskrivelse av mange av livene til svensker på jakt etter jobb i Norge.

– Mange som kommer hit bor i små bøttekott, jobber i midlertidige stillinger og har livene sine på vent, slik som hovedkarakteren i filmen, sier han.

Aktuell film

– Dette var en veldig bra film, sier Trine Lise Sundnes etter at rulleteksten er ferdig på skjermen.

Forbundslederen mener Solberg-regjeringens varslede endringer av arbeidsmiljøloven aktualiserer filmen «Svenskjävel».

– Regjeringens ønske om å åpne opp for mer bruk av midlertidige stillinger vil gi mer makt til arbeidsgiverne og et ustabilt arbeidsliv for jobbsøkere. Ofte er det ungdom som blir utnyttet, sier forbundslederen.

Sundnes mener også at filmen viser bildet av et mer klassedelt samfunn i Norge.

– Vi har blitt er samfunn der mange tilhører middelklassen. Samtidig ser vi en ny arbeiderklasse der det er eksempler på arbeidstakere som blir kynisk utnyttet, sier forbundslederen og sikter til hovedkarakteren Dino i filmen.

martin.slordal@lomedia.no

– Maktbalansen mellom Norge og Sverige har skiftet

Ronnie Sandahl, regissør

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

13.03.2015
10:22
27.08.2015 20:00