TAPTE IGJEN: HK-tillitsvalgte Glenn Vinjor og Gunnar Holm, leder i Flyarbeidernes forening, tapte i Arbeidsretten.

TAPTE IGJEN: HK-tillitsvalgte Glenn Vinjor og Gunnar Holm, leder i Flyarbeidernes forening, tapte i Arbeidsretten.

Martin Guttormsen Slørdal

SAS Spirit-ansatte satt lovlig ned i lønn

Arbeidsretten gir SAS medhold i at de kunne si opp særavtalen med de ansatte da de omorganiserte.
26.10.2015
12:55
27.10.2015 12:49

Nok en runde i rettssalene er over for 129 tidligere ansatte i flyfraktselskapet SAS Spirit. Også denne gangen må de notere seg et tap.

Dette er saken: Våren 2012 ble SAS Spirit overført til søsterselskapet SAS Ground Handling (SGH). De ansatte i de to selskapene var omfattet av samme tariffavtaler, med ett unntak. Særavtalene i SAS Spirit ga de ansatte høyere lønn enn i SGH. Men da selskapene ble slått sammen, sa arbeidsgiverne opp særavtalen. Det førte til at de ansatte ble satt ned i lønn, over natta.

Protesterte

De ansattes fagforeninger, Fellesforbundet, Handel og Kontor og Parat protesterte. De mente at oppsigelsen av særavtalen ikke var i tråd med lovverket, og stevnet arbeidsgiverne for retten. Saken ble behandlet i Øvre Romerike tingrett høsten 2013. De ansatte tapte. Dommen ble anket til Eidsivating lagmannsrett, men i mellomtiden stevnet LO NHO og SAS for Arbeidsretten. Saken ble behandlet i september i år. Fagforeningene tapte også i Arbeidsretten.

Dissens

Dommerne er ikke enige. Et flertallet har imidlertid, under tvil, frikjent arbeidsgiverne.

– Dommen bekrefter at bedriften har operert i en gråsone, sier LO-advokat Nina Kroken.

Gunnar Holm, leder i Flyarbeidernes fagforening, mener dommen både er svak og uriktig. Han håper lagmannsretten vil gi de ansatte medhold. Saken skal etter planen behandles her 9. og 10. desember.

lene.svenning@lomedia.no

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

26.10.2015
12:55
27.10.2015 12:49