RAMMER MANGE: En reduksjon med 40 årsverk betyr trolig at langt flere butikkansatte mister jobben. Også i denne Tanum er det mange deltidsansatte.

RAMMER MANGE: En reduksjon med 40 årsverk betyr trolig at langt flere butikkansatte mister jobben. Også i denne Tanum er det mange deltidsansatte.

Tanum

Mange mister jobben når Tanum nedbemanner

Bokhandel-kjeden kutter 40 årsverk i butikkene.
27.08.2018
15:05
27.08.2018 15:05

lene.svenning@lomedia.no

Tanum skal nedbemanne med 40 årsverk fordelt på de 18 butikkene i kjeden, skriver Klassekampen. Det ble gjort kjent på et allmøte for de ansatte på torsdag. Antall ansatte som mister jobben vil trolig være en god del høyere, siden mange jobber deltid.

– Å få slike beskjeder gjør selvfølgelig vondt for alle som er glade i jobben sin, og som er glade i bøker. Jeg oppfatter likevel at de setter pris på at vi har hatt en ryddig prosess rundt omleggingen. Vi vil gjøre alt vi kan for å hjelpe dem som kan bli rammet av nedskjæringene framover, og være påpasselige med å informere tydelig underveis i en usikker situasjon, sier Tanum-direktør Karin Mundal til Klassekampen.

Fagorganiserte

HK-Nytt har forsøkt å komme i kontakt med Mundal i dag, uten å lykkes. Etter det HK-Nytt forstår finnes det ingen felles tillitsvalgt for alle de 18 butikkene, men Handel og Kontor har både medlemmer og tillitsvalgte i kjedens butikker. HK-Nytt har så langt heller ikke lyktes med å få noen av de tillitsvalgte i tale.

Selger færre bøker

Årsaken til nedskjæringene i bokhandlerkjeden er at boksalget har gått dramatisk ned. I første kvartal i år sank boksalget i Norge med om lag åtte prosent sammenlignet med samme periode i 2017, skriver avisen.

– Vi gjør nedskjæringene for å møte utviklingen i markedet. Med den nedgangen i bokomsetning vi har sett i Norge siden høsten 2017, må vi være rigget for framtida, sier Tanum-direktør Karin Mundal til Klassekampen.

Flytter oppgaver

Ifølge Mundal vil en del administrativt arbeid som gjøres i butikkens flyttes til kjedekontoret.

– Vi har mye å hente på det. Vi har gått nøye gjennom oppgaver og tidsbruk i butikkene og ser at flere driftsoppgaver enklere kan løses sentralt, noe vi har fått gehør for i samarbeid med de tillitsvalgte, sier direktøren til Klassekampen.

Nå skal de ansatte bruke mer tid på kundene.

– Tanum er en fagbokhandel, og våre butikkansatte skal bruke tid på å være den fagressursen som vi ønsker å tilby kundene, sier Mundal.

Stenger ikke butikker

Tanum har 18 butikker. Ni av dem ligger i Oslo, en i Trondheim, og en i Kolbotn. De andre butikkene ligger på flyplassene utenfor Bergen, Trondheim og Oslo: En på Flesland, en på Værnes, og hele fem på Gardermoen.

Direktør Mundal avviser at det er aktuelt å stenge noen av butikkene.

– Det er ikke noe vi har planlagt i denne fasen. Vi gjør denne endringen nå, og håper at vi skal slippe å gjøre noe mer på en god stund. Vi har over tid fulgt utviklingen i markedet tett både i Norge og i Europa, og vi tror nedgangen kan fortsette. Med denne omstruktureringen håper vi å være rigget for et annerledes bokmarked, sier hun til Klassekampen.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

27.08.2018
15:05
27.08.2018 15:05