BESKYTTER SEG: Stian Land Andersen bruker hansker på jobben for å beskytte seg.

BESKYTTER SEG: Stian Land Andersen bruker hansker på jobben for å beskytte seg.

Martin Guttormsen Slørdal

Kassalapper kan være farlige

Butikkansatte rådes til å bruke hansker.
30.11.2015
14:00
30.11.2015 14:00

martin.slordal@lomedia.no

Kassalappene som brukes i norske butikker inneholder et hormonforstyrrende stoff, bisfenol A. Det gjør de ansatte ekstra utsatt for helseplager.

Stian Land Andersen hos Rema 1000 i Oslo sentrum, bruker hansker på jobb for å beskytte seg mot kuttskader, søl og annen slitasje som hendene utsettes for i løpet av arbeidsdagen. Han har nylig fått høre om at kassalapper inneholder skadelige stoffer, og mener det er en ekstra grunn til å beskytte seg.

– Vi blir også oppfordret av sjefen til å bruke hansker, sier han til HK-Nytt.

Bør forbys

Miljømedisiner Monica Lind ved Uppsala Universitet i Sverige mener stoffene som brukes i kassalapper bør forbys.

– Det finnes mye forskning som viser at bisfenol A er et hormonforstyrrende stoff som kan utgjøre en helserisiko for de som daglig er i kontakt med det. Jeg synes derfor det burde vært forbudt å bruke stoffet, sier Lind til HK-Nytt.

Bisfenol A er et kjemisk stoff som brukes på blant annet varmebehandlet papir, slik som på kassalapper. Stoffet kan utgjøre risiko, spesielt for gravide arbeidstakere da det kan påvirke fosterets utvikling. Bisfenol A er et hormonforstyrrende stoff som også kan skade reproduksjonsevnen hos mennesker.

Høyere forekomst hos butikkansatte

Bisfenol er sprayet på kvitteringspapiret i et tynt lag. Monica Lind forklarer at stoffet kommer inn i blodet til folk på samme måte som nikotin fra et nikotinplaster gjør.

– Fra undersøkelser som er gjort, vet vi at konsentrasjonen av bisfenoler i blodet er høyere hos butikkansatte enn hos andre som ikke er i jevnlig kontakt med kassalapper, sier Lind.

Bruk hansker

Monica Lind får støtte av den norske forskeren Pawel Rostkowski, seniorforsker hos Norsk institutt for luftforskning. Rostkowski mener at de som er i daglig kontakt med kassalapper gjennom en hel arbeidsdag, bør beskytte seg.

– Hvis det er mulig å redusere kontakten mellom hender og kvitteringer, bør butikkansatte gjøre det. Det er tilstrekkelig å bruke hansker, sier Pawel Rostkowski.

Miljømedisineren håper at flere butikkjeder går over til å bruke elektroniske kvitteringer.

– Hvis kundene kunne fått kvittering på sms eller e-post så ville man unngått hele problemet med bisfenoler, sier Monica Lind.

Erstattes

Fordi bruken av bisfenol A er regulert, er stoffet mange steder erstattet med en annen type bisfenol som ikke regulert, bisfenol S. Miljømedisiner Monica Lind mener dette ikke er noen god løsning.

– Det finnes ikke så mye dokumentasjon på om bisfenol S utgjør samme helserisiko som bisfenol A, men jeg og mange andre forskere mistenker at det kan ha samme helseskadelige effekt som bisfenol A, sier Lind.

Må på dagsordenen

Trine Lise Sundnes, forbundsleder i Handel og Kontor, tror verken ansatte eller arbeidsgivere er klar over at stoffer fra kassalapper kan utgjøre en helsefare for butikkansatte.

– Dette bør opp på dagsordenen. Vi må be om et møte med Arbeidstilsynet sammen med arbeidsgiverorganisasjonene for å finne ut om regelverket i dag er tilstrekkelig nok til å beskytte de ansatte. HK skal gjøre sitt for at det blir iverksatt tiltak, sier Sundnes.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

30.11.2015
14:00
30.11.2015 14:00