JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Martin Guttormsen Slørdal

Sjefhomsen

Da LLH-leder Bård Nylund var ung holdt han sin legning skjult. Nå står han i front for sine likesinnede.
08.10.2015
13:24
21.08.2023 17:14

lene.svenning@lomedia.no

Det var han som foreslo det. «Kan dere ikke lage et portrettintervju med meg, da», spurte Bård Nylund, ikledd svart paljettskjorte, et glass musserende vin og et skjelmsk smil på Fafos årlige hagefest, blant tusen andre gjester fra organisasjoner, partier og presse.

Akkurat nå, her vi sitter på kafeen Kulturhuset på Youngstorget i Oslo en regnfull ettermiddag, synes han det var kleint sagt, men mannen har jo rett: Hvorfor ikke gå HK-medlemmet og lederen i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner litt nærmere inn på klingen?

Paljettskjorta er bytta ut med en t-skjorte, glasset med en kaffekopp. Smilet er fremdeles på plass i det skjeggete fjeset.

Pragmatiker

I fire år har Bård Nylund vært leder av LLH. Organisasjonen har forandret seg i løpet av hans lederperiode. Det mente i alle fall LLHs profilerte tidligere leder og generalsekretær, Kim Friele. Hun likte utviklingen så dårlig at hun i fjor sommer meldte seg ut. Det var en reaksjon på at LLH ikke tok til motmæle da Dalai Lama ikke ble invitert inn på Stortinget under sitt siste besøk, og på at likestillingsminister Solveig Horne fra Fremskrittspartiet ble invitert til å åpne homofestivalen Oslo Pride. «LLH gjør mange gode ting, men organisasjonen ligger ikke i front. Den er blitt sedat og sidrumpa. Ingen lar seg skremme, ingen blir opphisset over LLH. Den er blitt byråkratiets forlengede arm», sa Friele til Dagbladet.

– Hun har meldt seg inn igjen nå, parerer Nylund kjapt.

– Vi tok oss en lang prat. Alle kjærlighetsfylte forhold har en pause. Men det var viktig å få henne inn i organisasjonen igjen, for Kim Friele er en viktig del av historien vår, sier han.

Bård Nylund erkjenner at LLH har forandret seg.

– Det er nye tider, og vi bruker nye metoder. Kim Friele er en prinsippfast kriger, jeg er mer pragmatisk. Men målet vårt er det samme, mener han.

Usynlig minoritet

For selv om homofiles rettigheter og plass i det norske samfunnet har endret seg til det bedre i rekordfart, er det fremdeles bruk for LLH. Ikke alle opplever at det er enkelt å stå fram som homofil. Det gjelder også i arbeidslivet.

– Det kan fremdeles være krevende. Mange står ikke fram på jobben, de er redde for hvordan ledelsen og kollegene vil ta det. Hvis vitsing om og harselering over homofile er vanlig på arbeidsplassen, er det vanskeligere å stå fram. Det kan se ut som om arbeidslivet er et område hvor det må gjøres en større innsats. Her kan tillitsvalgte spille en viktig rolle, gjennom å gjøre det tydelig at arbeidsplassen er mangfoldig, sier han.

Nylund understreker at for de aller fleste går det bedre enn fryktet å stå fram på jobben.

– Det er en god investering i egen helse å være åpen. Vi er en usynlig minoritet, og har selv ansvaret for å kommunisere vår minoritetsstatus. Men da må vi oppleve at det er rom for det på arbeidsplassen. Jeg vet hvor viktig det er å føle at du hører til et sted. Folk som ikke gjør det dropper ut, ruser seg og tar dårlige valg. Jeg vet hvordan det føles å kjenne på utenforskap og annerledeshet, sier LLH-lederen.

Bygdas sønn

Bård Nylund kommer fra innlandsbygda Gjerstad i Aust-Agder, like nord for Risør. På Wikipedias liste over kjente personer fra Gjerstad befinner det seg foruten Bård Nylund et knippe tidligere stortingsrepresentanter og matematikeren Nils Henrik Abel. Like kjent for mange er kanskje veikroa Cinderella, som brant ned en aprilnatt for 15 år siden. Bård vokste opp på den andre siden av E18, fra vinduene hadde han utsikt til Cinderella, hvor turister og reisende fra fjern og nær stoppet for en matbit og beinstrekk. Selv om Bård av og til kunne drømme seg bort fra bygda, følte han likevel som liten at han ved dette fikk et innblikk i resten av verden. At han siden flyttet fra Gjerstad kan synes rart. For dette er ikke en historie om en homofil som ikke maktet å stå fram i hjembygda, og som måtte til storbyen for å leve ut seg selv. Bård Nylund elsker Gjerstad. Som liten drev han med teater og folkedans i Noregs ungdomslag. Folkemusikk står fremdeles hans hjerte nær. 30-årsdagen ble feiret med en minikonsert med Kirsten Bråten Berg.

Bård Nylund påstår at han var et rart barn. Han likte godt å snakke med voksne. Var ikke vennene hjemme når han kom på besøk, ble han gjerne sittende ned og snakke med foreldrene eller besteforeldrene deres. Alle de fire besteforeldrene hans bodde i bygda, Bård var også nært knyttet til grandtanta og grandonkelen sin som bodde på den andre siden av jordet. Hvorfor var han så interessert i de gamle?

– Jeg fikk vel mye oppmerksomhet. Og så likte jeg å høre om gamle dager, sier han.

Lokalpolitiker

Bård Nylund er fremdeles folkeregistrert i Gjerstad, og har sittet åtte år i kommunestyret, første gang fra han var 18 år. I år igjen stilte han til valg, på sikker plass. Også på fylkestinget i Aust-Agder blir Bård Nylund å finne de nærmeste årene. For Arbeiderpartiet, altså.

– Eller bare «Partiet» som det heter hjemme hos oss, smiler han.

Bård liker å tro at han hadde et valg mellom flere partier. Selv om verken mora eller faren var eller er politisk aktive, var farmora det. Hun satt i kommunestyret i Gjerstad for nettopp Arbeiderpartiet, lenge før det var vanlig at kvinner gjorde det.

– Jeg er veldig fortrolig med at Arbeiderpartiet er mitt parti. Jeg opplever at det er mitt valg, selv om jeg er et produkt av det jeg har vokst opp i, sier han.

Opprør har Bård Nylund gjort på annet vis.

– Da jeg var 20 år eksperimenterte jeg med illegale rusmidler, som mange gjør i ungdommen, forteller han.

– Hvordan var det?

– Forjævlig, kaotisk, frigjørende og deilig. Men det ble et problem for meg, jeg ble dårlig av det, sier Bård, litt ubekvem med å snakke om et kapittel som er så tilbakelagt.

Dette var på samme tid som han kom ut av det berømte skapet.

Hemmelig homo

Allerede som elev ved barneskolen skjønte Bård Nylund at han var ¿homofil.

– Jeg har aldri skammet meg over det. Likevel kunne jeg ikke si det til noen, det følte jeg ikke det var rom for. Jeg tenkte at jeg skulle bevare det som en hemmelighet, og leve med det, forteller han.

Det gikk ikke helt sånn. Da Bård var 20 år gammel student i Kristiansand ble han så forelska i en gutt at han verken klarte å sove eller spise, og skjønte at han ikke kunne holde det for seg selv. Han fortalte det til en venn – som fortalte det til en venn. En dag ringte venninna til mora hans og sa at nå gikk ryktene i Gjerstad. Det var på tide å fortelle det til mor og far. Bård fikk mors venninne til å fortelle det.

– Jeg var kanskje litt feig, innrømmer Bård.

Da han kom hjem på besøk, fikk han beskjed om at dette ikke var noe å grue seg til.

– Jeg er veldig heldig, jeg har foreldre som synes det er helt ukomplisert at jeg er homofil. Når de er i Oslo er de gjerne med på homopuben London og drikker øl, forteller han.

Halvsøster

For Bård Nylund flytta altså til hovedstaden, for tolv år siden, som ganske nyutsprunget homofil.

– Homomiljøet var min verden, forteller han, og røper at han slett ikke så så streit ut som han gjør nå. 2003-utgaven av Bård Nylund var hakket mer feminin enn dagens versjon. Det var viktig å passe inn i miljøet. Men å få kommentarer om at han ikke ser ut som en typisk homse, tar han slett ikke som en kompliment.

– Selv om du ikke kan se at jeg er homofil ved første blikk, er jeg ei skravlekjerring. Det er jo litt homo, flirer han.

Den første tida i Oslo jobba Bård Nylund som lærervikar og var frivillig i Helseutvalget for homofile. Etterhvert ble han prosjektleder i utvalget.

Bård har forsøkt å skaffe seg et yrke. To ganger har han begynt på sykepleierstudiene. Den første gangen begynte han på høgskolen i Kristiansand. Siden dro han i gang studiene igjen i Oslo. Så ble han leder for sykepleierstudentene i Norsk Sykepleierforbund, og hadde permisjon fra studiene i ett år, så to. Da hadde han også blitt nestleder i LLH. Og da lederen i LLH trakk seg, steppet Bård inn som leder på fulltid. Da var det over og ut med bøkene.

– Jeg har bare fulgt magefølelsen. Jeg vil ikke se meg så mye tilbake, sier han.

Om han skal ta opp sykepleierstudiene igjen?

– Nei. Jeg vil ikke ydmyke meg selv ved å gjøre et tredje forsøk. Jeg ble bare halvsøster, spøker han.

Herskap og tjenere

Det er ikke Grand Prix som teller for denne homsen. Bård Nylund håper på nye episoder av Kvitt eller dobbelt. Da skal han melde seg på, som ekspert på den danske tv-serien Matador, om livet blant de fattige og rike i den imaginære provinsbyen Korsbæk på 30-tallet. Serien ble første gang sendt i Norge i 1987. Bård var seks år og hadde lagt seg. Det var først etter reprisene flere år senere at han ble hekta. De 24 episodene ser han i strekk et par ganger i året, pluss at han gjerne setter seg ned med en episode i ny og ne. Nå har Korsbæk blitt bygd opp i København, til glede for mange dansker – og Bård Nylund. Sammen med 16 andre homser dro han dit i sommerferien.

Mer homotradisjonell er fascinasjonen for de kongelige. Hjemme i leiligheten på Sofienberg henger tallerkener med portretter av representanter for kongefamilien, forteller han.

– Jeg er en vulgærroyalist. Prinsipielt og politisk er jeg republikaner, men hadde det vært folkeavstemning, hadde jeg stemt ja til å beholde kongehuset.

– Hvorfor det?

Bård Nylund ser rart på meg.

– Fordi det er gøy!

HK-medlem

Men hvorfor er han HK-medlem? Både Bård Nylund og de fleste andre ansatte i LLH var medlemmer i Norsk Tjenestemannslag. Sjefen selv syntes det var litt rart om han skulle være medlem i samme forbund. På et arrangement på Litteraturhuset møtte han HK-leder Trine Lise Sundnes, og spurte henne om han kunne få være medlem i HK. Visst kan du det, svarte hun, og dermed var det gjort. For Bård Nylund er det en selvfølge å være fagorganisert.

– Er man i arbeid, er man organisert. Så enkelt er det for meg, sier han.

lene.svenning@lomedia.no

martin.slordal@lomedia.no

Bård Nylund

Alder: 34 år

Stilling: Leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner

08.10.2015
13:24
21.08.2023 17:14

Bård Nylund

Alder: 34 år

Stilling: Leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner