MARTIN G. SLØRDAL" />
«FORTROLIG» «ORIGINAL»: Det stemples fortsatt på Trine Brathovdes kontor. Nå forbundet har kontakt med riksmekler må mange skjemaer stemples. De er et gyldighetsbevis.

«FORTROLIG» «ORIGINAL»: Det stemples fortsatt på Trine Brathovdes kontor. Nå forbundet har kontakt med riksmekler må mange skjemaer stemples. De er et gyldighetsbevis.

Martin Guttormsen Slørdal

Drevet av dingsene

Arbeidsredskapene forandrer seg, men det gjør ikke kontoryrket. Les sak og se bildekarusell.
08.11.2016
13:58
21.08.2023 17:14

martin.slordal@lomedia.no

Skrivemaskin med kulehode og rettetast var en revolusjon for mange kontoransatte da den ble vanlig på 1980-tallet. Også for Trine Brathovde, som er ansatt i HKs forhandlingsavdeling. Her holder hun orden på forbundets arkiv med tariffavtaler, en jobb hun har hatt i over 30 år.

Brathovde har tatt i bruk mange ulike dingser og duppeditter i kontoryrkeslivet sitt. Arbeidsredskapene for å holde orden på forbundets tariffhukommelse har kommet og gått. Skrivemaskinen med rettetast var som sendt fra himmelen da den var ny. Nå er den for lengst plassert i en kjeller, nedstøvet.

– Det jeg gjør i jobben min, og hensikten med det jeg gjør, er det samme som for 30 år siden. Det er bare verktøyene som har forandret seg, sier hun til HK-Nytt.

Nøyaktig

Trine Brathovde husker ikke akkurat når hun begynte å bruke pc, eller når hun sendte sin første e-post. Det bare skjedde. Hun har aldri vært redd for å ta i bruk ny teknologi, og hun mener at Handel og Kontor alltid har vært tidlig ute med å ta i bruk nye arbeidsverktøy. Men, det stilles samme krav til nøyaktighet og struktur nå som før, sier hun. Når en ny tariffavtale skal registreres eller en annen sies opp, da må Brathovde holde tunga rett i munnen.

– Den største forskjellen er at ting tar kortere tid på pc. Det jeg brukte en hel arbeidsdag på tidligere tar nå et par timer, sier hun.

Brathovde tror de fleste kontorsekretærer vil være enige med henne i at arbeidsoppgavene har blitt flere etter hvert som den digitale tidsalderen har nådd kontorene.

– Jeg synes det er positivt å få være med på å løse flere og andre arbeidsoppgaver, sier kontorsekretæren.

Et gammelt monster

Nedstøvet i kjelleren står også en arkivinnretning kalt for spilen. Eller det gamle monsteret, som Trine Brathovde kaller den for. I spilen holdt hun en oppdatert oversikt over alle bedrifter som var bundet av tariffavtaler med HK. Denne arbeidsoppgaven gjorde Brathovde manuelt. Hun skrev ned alle opplysningene om bedriftene, skrev de ut på skrivemaskinen og plasserte inn i spilen.

I 1995 kom en nyansatt innom og lurte på om ikke spilen var litt tungvint. Brathovde tviholdt en stund på spilen, men ga til slutt etter for ferskingen på kontoret.

– Jeg hadde aldri tenkt på dette som en tungvint arbeidsmetode. Men, det ble jo enklere da vi begynte å bruke regneark. I dag savner jeg ikke spilen, fastslår hun.

Slutt på papir

På Trine Brathovdes kontor står det et såkalt paternoster. Et ganske så spenstig arkivskap i flere etasjer. Skapet er et toveis transportsystem med plass til uhorvelig mengder papir. Her inne er tariffhukommelsen til Handel og Kontor i dag, men fra 1. januar skal det ikke inn et eneste nytt papir i dette skapet.

– Nå blir alt digitalt, sier Trine Brathovde.

Lærer bort prinsippene

Camilla K. Mehl er avdelingsleder på Oslo handelsgymnasium. Hun underviser i fagene økonomi og markedsføring på service- og samferdsel. Mehl sier at prinsippene de lærer bort til elevene her er uavhengige av arbeidsredskaper og teknologisk utvikling.

– Hvis du skal jobbe med økonomi i en bedrift må du vite hva budsjett og regnskap er. Dette er uavhengig av om dette gjøres på papir eller elektronisk, sier hun.

Mehl tror ikke undervisningen har endret seg så mye i kontor- og administrasjonsfagene. På Oslo handelsgymnasium lærer de elvene betydningen av nøyaktighet og struktur, ferdigheter også HK-medlem Trine Brathovde setter høyt etter 30 i bransjen.

– Noen av lærebøkene på Vg1 er utdaterte. Vi lærer bort lite om postbehandling, for å si det sånn. Men målene i læreplanene er gode, og vi er opptatt av å hente inn lærere med praktisk erfaring fra yrkeslivet, sier Camilla K. Mehl.

08.11.2016
13:58
21.08.2023 17:14