JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TRENGER DERE HJELP?: – Jeg har to store Ikea-poser med klær. Sønnen min har også noe han vil levere. Vi, som alle andre, har mye vi ikke trenger. Jeg hjelper gjerne til om dere trenger meg til noe, jeg har en fleksibel jobb, sier kunde Guro Soelberg Martinsen til blomsterdekoratør Synne Weberg og butikksjef Line Helle Andresen (t.v). Butikken Blomsterenga var i mange uker innsamlingssentral. Nå er det så mange som vil hjelpe at de må henvise til et stort lager i nabolaget.

TRENGER DERE HJELP?: – Jeg har to store Ikea-poser med klær. Sønnen min har også noe han vil levere. Vi, som alle andre, har mye vi ikke trenger. Jeg hjelper gjerne til om dere trenger meg til noe, jeg har en fleksibel jobb, sier kunde Guro Soelberg Martinsen til blomsterdekoratør Synne Weberg og butikksjef Line Helle Andresen (t.v). Butikken Blomsterenga var i mange uker innsamlingssentral. Nå er det så mange som vil hjelpe at de må henvise til et stort lager i nabolaget.

Martin Guttormsen Slørdal

Da nøden banket på døra, sa nabolaget ja til å hjelpe

Synne Weberg bruker både arbeidstid og fritid på å hjelpe flyktningene fra Syria.
08.10.2015
13:39
21.08.2023 17:14

Det startet i juni. Folk fra menigheten på Kampen i Oslo tok turen over torget fra kirken for å høre om de ansatte i butikken Blomsterenga kunne hjelpe til. De ville samle inn leker til flyktningbarna som ankom landet. Butikksjef Line Helle Andresen og blomsterdekoratør Synne Weberg var ikke vonde å be. De opprettet en innsamlingssentral på jobben.

– Det fantes ikke noe annet svar enn ja da jeg ble spurt om å bidra, sier HK-medlem Synne Weberg.

Eksplosjon av giverglede

Gjennom hele sommeren kom det en jevn strøm med folk som ville gi bort leker og annet utstyr. Alt folk leverte ble båret opp til kirken, som tok hånd om sortering og fordeling.

I takt med den stadig økende flyktningstrømmen til Europa fra Syria, ble trykket på butikken og kirken større og større. I begynnelsen av september nærmest eksploderte det, butikken ble fylt til randen. Det kom så mange og så mye til Blomsterenga at Weberg og Andresen gikk i skytteltrafikk mellom butikken og kirken nærmest hele arbeidsdagen.

– Utrolig mange vil hjelpe. Ingen er uberørt av de hjerteskjærende bildene i mediene. Mødre, fedre, folk som har ryddet i skapet, besteforeldre og naboer kom. Det som startet som en lokal innsamling blant helt vanlige, engasjerte folk, mest fra nærområdet, tok helt av. Til slutt kom det folk fra hele byen, men også utenbys fra. Det kom til og med en dame fra Trondheim som hadde hørt om innsamlingen vår, forteller Line Helle Andresen.

Til slutt måtte Blomsterenga innføre innsamlingsstopp.

– Vi tar imot litt innimellom, men nå er det andre som har overtatt hovedansvaret, sier butikksjefen.

ALLE TRÅR TIL:  – Trenger vi pappesker, er det bare å etterlyse på Facebook. Etter en halvtime har vi gangen full. Det er overveldende hvor mange som vil hjelpe, sier Mai Yoon, primus motor i Kampen-hjelpen.

ALLE TRÅR TIL: – Trenger vi pappesker, er det bare å etterlyse på Facebook. Etter en halvtime har vi gangen full. Det er overveldende hvor mange som vil hjelpe, sier Mai Yoon, primus motor i Kampen-hjelpen.

Martin Guttormsen Slørdal

Kampen-hjelpen

Men engasjementet har ikke stoppet med det. Synne Weberg både bor og jobber på Kampen, og har engasjert seg sterkt i organisasjonen som oppsto i nabolaget samtidig som Blomsterenga var midtpunktet for innsamling i sommer, nemlig Kampen-hjelpen.

Kampen-hjelpen startet som en salgs filial av «Refugees welcome to Norway». Sistnevnte gruppe oppsto i sommer da det ble kjent at det var vanskelig for myndighetene å organisere et humant mottak og registrering av flyktninger. Gruppen har mobilisert voldsomt på Facebook, og har nå over 87.000 medlemmer. Sammen med dem, Kampen kirke og Blomsterenga har Kampen-hjelpen satt seg fore å bidra helt konkret slik at de som kommer skal få et verdig opphold helt fra starten. Flyktningene skal sikres klær og utstyr.

Kampen-hjelpen samarbeider tett med Politiets utlendingsenhet (PU) på Grønland i Oslo. Det er hit flyktningene kommer for registrering før de sendes til ulike mottak.

– De ringer oss fra PU og forteller hva de mangler. Vi reiser ned med klær og utstyr. Det finnes et konstant behov for hjelp. Det kommer ikke færre flyktninger i tida som kommer, sier Synne Weberg.

Rørende omsorg

Hun tilbringer nå mang en kveld i lageret som Kampen-hjelpen har fått låne av en gårdeier, et par kvartaler unna blomsterbutikken. Her er det full aktivitet når HK-Nytt får bli med en tur for å se på alt som er samlet inn disse ukene. Fra gulv til tak står det stablet esker med klær, leker og annet utstyr, sirlig merket med innhold og størrelser. Synne Weberg forteller at det er så mange som vil hjelpe til med sortering, systematisering, pakking og utkjøring at de har måttet innføre vaktlister for ikke å gå i veien for hverandre. Og det er også alltid noen som står på for de frivillige. Stadig kommer det suppekjeler, kaker og snacks til de som jobber her.

– Noen har til og med donert et kjøleskap slik at vi kan oppbevare mat og drikke til de som jobber her frivillig, forteller Synne.

Hun kan forsikre om at alle bidrag er kjærkomne.

– Det er ikke alt PU trenger av det ildsjelene på Kampen har samlet inn. Sykler, barnevogner, leker og annet blir heller sendt til de ulike mottakene, hvor flyktningene bor over litt lenger tid. Vi kan uansett love at alt som leveres hit kommer flyktningene til gode, sier hun.

– Hva får dere inn?

– Det kommer stort sett klær. Det meste er brukt, men det er også mange som kjøper nye klær og leverer dem til oss. I tillegg kjøper folk toalettartikler, som vi vet det er et stort behov for. Det kom en 13 år gammel jente hit med to bæreposer fulle av saker hun hadde kjøpt for sine egne penger. Det er barn som kommer med lekene sine for å gi dem til noen som trenger dem mer. Det er noe rørende som skjer hver eneste dag, sier Synne Weberg.

Dette kan du gjøre for å hjelpe

Mange ønsker å hjelpe til i flyktningkrisen. En rekke organisasjoner, blant dem Norsk Folkehjelp, Redd Barna, Flyktninghjelpen og Røde Kors, har tips til hvordan du kan engasjere deg. Her er noen av dem:

1. Gi penger. Mange organisasjoner samler inn penger til bruk for å hjelpe syriske flyktninger i sitt eget land og i nærområdene. Det er her de fleste flyktningene befinner seg, og det er et enormt behov for hjelp. Innsamlede penger går også til å hjelpe dem som kommer til Norge.

2. Bidra med husrom. Har du ekstra plass, eller en utleieleilighet, kan du hjelpe til slik at alle får et sted å bo. Ta kontakt med din kommune og spør etter flyktningtjenesten.

4. Gi av din tid. Engasjer deg for flyktninger der du bor. Livet på mottak kan være passivt. Organiser ulike aktiviteter, inviter barna på tur, lag en språk-kafé, arranger fotballtrening eller norskkurs.

5. Vær flyktningguide. De som har fått opphold i Norge trenger veiledning for å orientere seg i det norske samfunnet.

6. Engasjer deg politisk. Du kan jobbe inn mot politikerne for å få dem til bedre å ta vare på flyktninger og asylsøkere i Norge.

Ber LO-organiserte samle inn tre millioner til flyktningene

– Ekstreme kriser krever ekstreme mål. Dette kan vi klare, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

LO-lederen oppfordrer hele fagbevegelsen til å engasjere seg sterkt for flyktningene.

– Som vi har sett skrekkelige eksempler på, tvinges familier med små barn til å legge ut på livsfarlige reiser. Da er det vår plikt som medmennesker å engasjere oss for disse menneskene, sier Gerd Kristiansen. Hun mener fagbevegelsen må klare å samle inn tre millioner kroner. LO har selv bevilget 100.000 kroner til Norsk Folkehjelps Syria-aksjon.

Generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp setter pris på støtten fra fagbevegelsen.

– Fagbevegelsen viser nok en gang at de stiller opp i krisetider. Deres politiske og økonomiske støtte er uvurderlig for at vi skal kunne hjelpe folk på flukt både i Syria og her, sier Tørres.

Norsk Folkehjelp jobber gjennom lokale organisasjoner for å få forsyninger og hjelp inn i Syria. Samtidig jobber de i nabolandene Libanon og Irak. Her hjemme har Folkehjelpa drift av asylmottak og organisering av hjelp og frivillig aktivitet når flyktningene kommer fram til trygge mottak.

Nordens Faglige Samorganisasjon, hvor LO er med, vedtok nylig en uttalelse der de krever at flyktningene som søker tilflukt i Norden må sikres trygt arbeid, praksis og utdanning. NFS mener myndigheter, arbeidslivets parter og Nordisk ministerråd må samarbeide om dette.

– Vi må gjøre alt som står i vår makt for å finne holdbare løsninger slik at ikke disse menneskene blir utnyttet gjennom utrygge ansettelser, uakseptable ansettelsesvilkår, trafficking, menneskesmugling eller slavelignende forhold, heter det i uttalelsen.

50.000 kroner fra Handel og Kontor

HKs forbundsstyre har bevilget 50.000 kroner til LOs dugnad til støtte for flyktningene.

Nå går oppfordringen videre til HKs medlemmer, klubber og fagforeninger om å bidra til dugnaden.

– Verden står overfor en enorm flyktningkrise og mange gjør en innsats for å støtte flyktningene. Det er klart at vi skal bidra i dugnaden, sier Trine Lise Sundnes (bildet).

HK-lederen viser til at det er over sju millioner internt fordrevne i Syria. Irak har en halv million flyktninger i tillegg til sine 3,5 millioner internt fordrevne. Hver dag ankommer opp mot 2.000 mennesker på flukt til den greske øya Lesvos. Norge skal ta imot 8.000 flyktninger de neste tre årene. Det har de politiske partiene blitt enige om.

Også HK region Øst har bevilget penger til dugnaden som LO har startet, 10.000 kroner går til aksjonen. Også regionen oppfordrer andre regioner og avdelinger til å delta.

HK Ungdom har også sendt ut en oppfordring. Den går til alle ungdomsutvalgene med forslag om å gi en dagslønn eller bidra i praktisk dugnadsarbeid for å hjelpe flyktninger som kommer til Norge.

Mange vil hjelpe på jobben

På mange arbeidsplasser setter ansatte og sjefer i gang prosjekter for å hjelpe flytningene som kommer til Norge.

Stormberg-sjef Steinas J. Olsen er kjent for sitt sosiale engasjement. Han vil gjøre sitt for å bedre på den største flyktningkatastrofen siden andre verdenskrig.

Olsen forteller til Dagsavisen at det startet med innsamling av klær og sko, fortsatte med donasjon av en god slump penger (en dags omsetning), og at han nå er i gang med å ansette flyktninger i sin bedrift. Han har tatt kontakt med lokale flyktning- og integreringssentre for å tilby arbeidsplasser. Stormberg har helt siden oppstarten hatt en politikk om at 25 prosent av de ansatte skal rekrutteres blant dem som ellers ikke har så lett for å komme inn i arbeidslivet.

Stormbergsjefen har blitt møtt med en del fordomsfulle og hatske meldinger på Facebook etter at dette ble kjent. Olsen sier at det bare gir enda mer inspirasjon til å hjelpe.

– Jeg er overrasket over at noen blir så provosert at de vil boikotte oss fordi vi vil hjelpe flyktninger. Samtidig er det bra at slike ytringer kommer fram i lyset. Da har vi mulighet til å imøtegå dem. Vi møter denne typen holdninger med et enda større engasjement, sier han til Dagsavisen.

Også hotelleier Petter Stordalen har åpnet opp. Han vil tilby både husrom og jobber.

– Dette er leger, tannleger og lærere. Det er ressurssterke mennesker som vil bidra
i Norge fremover, sier Stordalen til TV2 Nyhetskanalen.

Rundt omkring på mange arbeidsplasser er det i tillegg startet kronerullinger for hjelpearbeid blant flyktninger. Svenskeide Byggmax oppfordrer sine ansatte til å hjelpe med et pengebeløp. Til gjengjeld skal de doble beløpet.

I Bergensavisen har de vedtatt å gi 200 kroner per ansatt til flyktninghjelp.

I de tusen hjem er det også en enorm giverglede. Da NRK nylig arrangerte en støttekonsert til inntekt for flyktningene, kom det inn nesten 18 millioner kroner i løpet av sendingen.

Lill reiste til Kroatia for å hjelpe

Med koffertene fulle av medisiner, klær og leker satte Lill Hjønnevåg seg på flyet til Budapest for å hjelpe til i flyktningleirene i området.

– Vi hadde i utgangspunktet sett for oss å bli i Ungarn, vi hadde jo sett tv-bildene fra togstasjonen, men der var ikke behovet like stort lenger. Sammen med en veldedig ungarsk organisasjon reiste vi derfor videre til nabolandet Kroatia. Det var en lang tur i buss, og vi kom fram til flyktningleiren i byen Tovarnik midt på natten. Der lå flyktningene og sov i den lange køen til innregistreringen, sier HK-medlem Lill Hjønnevåg.

Hun har akkurat kommet tilbake fra turen når HK-Nytt snakker med henne. Inntrykkene er mange og sterke etter fire intense døgn som frivillig hjelpearbeider.

REISTE TIL Kroatia: HK-medlem Lill Hjønnevåg tok seg fri fra jobben og reiste til Kroatia med medisinsk utstyr og leker til flyktningene der.

REISTE TIL Kroatia: HK-medlem Lill Hjønnevåg tok seg fri fra jobben og reiste til Kroatia med medisinsk utstyr og leker til flyktningene der.

Håvard Sæbø

Sterke historier

– Det er klart det gjør et voldsomt inntrykk å møte flyktningene, særlig småbarnsfamiliene, og høre deres historier. De er grusomme. Vi traff en familie som hadde kantret med en overlastet gummibåt på veien mot Europa. De var fem, men toåringen forsvant i kaoset som oppsto da de traff vannet. Nå var de bare fire i familien. Det er så hjerteskjærende, så fryktelig, sier Hjønnevåg.

Hun synes samtidig det var godt å være tilstede for å hjelpe.

– Det var fint å gjøre noe der og da, og se at vi gjorde en forskjell umiddelbart. Alt vi hadde med oss i koffertene var sårt tiltrengt. Samtidig skulle jeg gjerne tilbudt mer. Vi hadde telt, men ikke nok telt. Vi hadde pledd, men ikke mange nok. Vi bredte over så mange små kalde føtter vi kunne om nettene. Det kom hele tiden nye forsyninger, men det kom også stadig nye flyktninger. Vi holdt på i ett sett, sier hun.

Lill Hjønnevåg er likevel imponert over hvor godt leiren var organisert. Køene fungerte, de improviserte feltsykehusene fungerte, det rådet ro og orden. Det ble delt ut sanitærutstyr, klær og mat.

GODT Å KUNNE BIDRA: Lill Hjønnevåg synes det var godt å kunne hjelpe til med praktiske oppgaver i flyktningleiren hun reiste til i Tovarnik i Kroatia.

GODT Å KUNNE BIDRA: Lill Hjønnevåg synes det var godt å kunne hjelpe til med praktiske oppgaver i flyktningleiren hun reiste til i Tovarnik i Kroatia.

Privat

Reiser gjerne igjen

Lill Hjønnevåg reiste sammen med seks andre damer fra Norge som i fellesskap hadde samlet inn nødvendig utstyr og planlagt reisen en tid.

– Takket være fantastiske givere og våre egne barn fikk vi samlet inn kofferter fulle av hygieneartikler og førstehjelpsutstyr, varme klær og leker, forteller hun.

Alt som er samlet inn er gitt uten at noen har krevd betaling. De sju kvinnene betalte også reise og opphold selv, slik at alle innsamlede midler i sin helhet gikk til flyktningene. De fikk også inn en del penger på forhånd. De kom godt med da det ble handlet inn vann og mat på veien fra Ungarn til Kroatia.

– Jeg reiser mer enn gjerne tilbake til Tovarnik, men vi får se om jeg får muligheten til det eller til å gjøre noe annet. Trangen til å hjelpe er stor nå som jeg har vært der og sett alt de har behov for. Men jeg er selv alenemor, så det er ikke bare å dra ned igjen i morgen. Jeg må også se hvordan det passer med jobben min, sier Lill Hjønnevåg, som til daglig er kontorsekretær i Norsk Arbeidmandsforbund i Oslo.

– Men at jeg vil gjøre mer, er det ingen tvil om. Jeg vet bare ikke når og hva og hvordan ennå, sier hun.

08.10.2015
13:39
21.08.2023 17:14

Dette kan du gjøre for å hjelpe

Mange ønsker å hjelpe til i flyktningkrisen. En rekke organisasjoner, blant dem Norsk Folkehjelp, Redd Barna, Flyktninghjelpen og Røde Kors, har tips til hvordan du kan engasjere deg. Her er noen av dem:

1. Gi penger. Mange organisasjoner samler inn penger til bruk for å hjelpe syriske flyktninger i sitt eget land og i nærområdene. Det er her de fleste flyktningene befinner seg, og det er et enormt behov for hjelp. Innsamlede penger går også til å hjelpe dem som kommer til Norge.

2. Bidra med husrom. Har du ekstra plass, eller en utleieleilighet, kan du hjelpe til slik at alle får et sted å bo. Ta kontakt med din kommune og spør etter flyktningtjenesten.

4. Gi av din tid. Engasjer deg for flyktninger der du bor. Livet på mottak kan være passivt. Organiser ulike aktiviteter, inviter barna på tur, lag en språk-kafé, arranger fotballtrening eller norskkurs.

5. Vær flyktningguide. De som har fått opphold i Norge trenger veiledning for å orientere seg i det norske samfunnet.

6. Engasjer deg politisk. Du kan jobbe inn mot politikerne for å få dem til bedre å ta vare på flyktninger og asylsøkere i Norge.