JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
GLAD FOR BESØK: Saira Salih på Meny på Åmot i Buskerud hadde verken hørt om LOs sommerpatrulje eller LO før hun fikk besøk av Tone Cathrine Hartz og Anette Solberg Thoresen i dag.

GLAD FOR BESØK: Saira Salih på Meny på Åmot i Buskerud hadde verken hørt om LOs sommerpatrulje eller LO før hun fikk besøk av Tone Cathrine Hartz og Anette Solberg Thoresen i dag.

Marrtin G. Slørdal

Saira fikk besøk av LOs vaktbikkje

LOs sommerpatrulje er på vei til en arbeidsplass nær deg.
27.06.2019
15:19
21.08.2023 17:14

martin.slordal@lomedia.no

Tone Cathrine Hartz er regionleder i HK region Østlandet Sør. I dag går hun sommerpatrulje i tettstedet Åmot i Modum kommune sammen med HK-medlem Anette Solberg Thoresen. Inne på Meny-butikken får de en prat med butikkmedarbeider Saira Salih. Hun har verken hørt om LOs sommerpatrulje eller LO tidligere.

– Jeg har bare jobbet her i tre dager, så det var veldig hyggelig at de spurte hvordan jeg har det på jobb, sier Salih til HK-Nytt.

LES OGSÅ: Sjekk at sommerjobben holder mål

Hele landet rundt

Denne uka går LOs sommerpatrulje av stabelen i blant annet Buskerud. Unge tillitsvalgte og aktive LO-medlemmer skal i løpet av juni og juli besøke arbeidsplasser over hele landet. Sommerpatruljens hovedoppgave er å sjekke at lover og regler blir fulgt på arbeidsplassene, og at unge arbeidstakere har det bra på jobb i sommermånedene.

Hartz sier det er varierende hvor godt unge arbeidstakere kjenner til både LO og rettighetene de har i arbeidslivet.

– Ofte henger det sammen med hva man lærer hjemme eller på skolen. Hvis foreldrene dine er organisert, så er det ofte større mulighet for at de har hørt om både LO og hva det vil si å jobbe i et organisert arbeidsliv, sier hun.

Styrker de unge i møte med arbeidslivet

Tonje Kristensen er faglig ungdomssekretær i LO Buskerud og med på å organisere årets patrulje i fylket. Sommerpatruljen gjør en viktig jobb, sier Kristensen.

– Vi gir informasjon som skal styrke ungdom i møte med arbeidslivet. Sommerpatruljen skal trygge ungdommene på arbeidsplassene og vise dem hvordan arbeidslivet skal være. Og vi får en oversikt over hvordan de har det på jobb, sier hun.

Ungdomssekretæren har ikke tidligere opplevd at så mange har meldt seg til å delta på sommerpatrulje i fylket. 100 årsverk fordelt på 40 aktive LO-medlemmer er i sving denne uka i Buskerud. Patruljen ble tatt godt imot første dagen ute på veien. Kristensens inntrykk er at arbeidsgiverne også er positive til besøket.

– Jeg opplever at de fleste arbeidsgiverne vil at ungdommene skal ha det bra på jobb, sier hun.

HOLDER I TRÅDENE: Espen Braathen og Tonje Kristensen organiserer åretS sommerpatrulje i Buskerud. Her fordeler de dagens oppgaver.

HOLDER I TRÅDENE: Espen Braathen og Tonje Kristensen organiserer åretS sommerpatrulje i Buskerud. Her fordeler de dagens oppgaver.

Martin G. Slørdal

Ordner opp i brudd på stedet

De som får besøk av LOs sommerpatrulje blir stilt en del spørsmål om forholdene på arbeidsplassen: Har du arbeidskontrakt? Vet du hvem verneombudet er? Får du lønnsslipp?

Patruljeleder Espen Braathen, som også leder LOs ungdomsutvalg i Buskerud, forteller at hvis de oppdager alvorlige brudd på lover og regler, så kan saken sendes videre til Arbeidstilsynet, Datatilsynet, skattemyndighetene eller videre til riktig LO-forbund. Men mange brudd kan også ordnes opp i på stedet, sier Braathen.

– Hvis de for eksempel ikke vet hva et verneombud er, eller hvem som har det vervet på jobb, så kan vi fikse det med en gang, sier Braathen.

Flere med arbeidskontrakt

I 2017 registrerte LOs sommerpatrulje brudd på lover og regler ved 40,4 prosent av bedriftene de besøkte. I fjor sank tallet til 39,8 prosent. I 2018 manglet 8,4 prosent av de unge arbeidstakerne arbeidskontrakt. Til sammenlikning manglet 28,3 prosent kontrakt i 2000.

De senere årene har det vært en negativ utvikling på brudd av alle arbeidstidsbestemmelser. Det har økt fra 12,8 prosent i 2017 til 14,9 prosent i 2018.

I slutten av juli får vi se hva fasiten viser i år.

FIKK DU MED DEG DENNE?

Bensinstasjonsansatte tjener nesten 3.000 kroner mindre i måneden enn butikkansatte. Nå krever de høyere lønn

27.06.2019
15:19
21.08.2023 17:14