JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
NTLs ledelse gikk i spissen for delegasjonen som tok pause i landsmøtet for å delta på LOs demonstrasjon for pensjon fra første krone.

NTLs ledelse gikk i spissen for delegasjonen som tok pause i landsmøtet for å delta på LOs demonstrasjon for pensjon fra første krone.

Ole Palmstrøm

LO i demo for pensjon fra første krone: – Hei, politikere. Dette må dere faktisk fikse

Nybakt leder i NTL, Kjersti Barsok, hadde med seg et helt landsmøte på LOs politiske markering for pensjon fra første krone utenfor Stortinget torsdag ettermiddag.
08.11.2018
17:51
21.08.2023 17:14

knut.viggen@lomedia.no

Over 75 faner, blant annet Handel og Kontor sine, lyste opp i novembermørket, sammen med et uttall røde krone-plakater på fanemarkeringen.

Nybakt leder i NTL, Kjersti Barsok, hadde med seg et helt landsmøte, men også andre forbund var godt representert. Mange hadde flydd inn både faner og folk.

LES OGSÅ: Jon har mange småjobber, får ingen tjenestepensjon

Et anstendig, ansvarlig og rettferdig krav

– Det er herlig å se så mange her i dag. Jeg vil minne politikerne om at vi kjemper for rettferdighet. De har et ansvar for å sikre at rundt en million arbeidstakere får pensjonsopptjening fra første krone, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, da han åpnet rekken av appeller.

– Kravet om pensjon fra første krone er anstendig, ansvarlig og rettferdig, sa Gabrielsen.

Han minnet om at bare tre av ti arbeidstakere i dag får full pensjonsopptjening av inntekten sin. Det fastholder lønnsforskjellene i arbeidslivet inn i pensjonisttilværelsen.

– Halvparten tror de har pensjon fra første krone, i virkeligheten gjelder dette bare hver tredje arbeidstaker. Nå må stortingspolitikerne tette dette hullet. Vi støtter helhjertet opp om forslaget fra Ap og SV, sa Gabrielsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oppslutningen om LOs demonstrasjon for pensjon fra første krone  var god

Oppslutningen om LOs demonstrasjon for pensjon fra første krone var god

Ole Palmstrøm

NHOs fem gode grunner

Leder i Fagforbundet, Mette Nord, tok for seg NHOs fem gode grunner for ikke å gå inn for pensjon fra første krone.

– Da vet vi at vi er på rett vei, sa Mette Nord.

– De sier det bryter med arbeidslinja. Vi mener tvert i mot at det å vite at arbeidsinnsatsen din gir god pensjonsopptjening gir god motivasjon, fortsatte hun.

Heller enn å prioritere skattekutt, bør pengene brukes på pensjon til alle, mener Mette Nord.

På lag med Robin Hood

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, trakk fram Robin Hood og mente at hvis han hadde levd i dag, hadde han stått sammen med fagbevegelsen og krevd en slutt på urettferdigheten.

– I syv år har vi i LO krevd at det skal forhandles om tjenestepensjon og blitt blankt avvist av motparten. De hevder at dette er et et politisk spørsmål. Nå har det blitt et politisk spørsmål, men så er det noen av de borgerlige partiene som mener partene i arbeidslivet må ordne opp i dette sa Eggum.

Eggum mener at det for bedriftene, i den store sammenhengen, er for småpenger å regne.

– Pensjon fra første krone tilsvarer 0,4 prosent av en gjennomsnittslønn. Men i pensjon betyr det 2000 kroner hver måned mer i pensjon i 10 år, sa Eggum.

– Vi markerer støtte og solidaritet overfor de lavtlønte. Derfor sier vi til politikerne: Ta ansvar og ta det ansvaret nå!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HK-leder Trine Lise Sundes på LOs pensjonsdemonstrasjon utenfor Stortinget.

HK-leder Trine Lise Sundes på LOs pensjonsdemonstrasjon utenfor Stortinget.

Ole Palmstrøm

– Mindre forskjeller

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen mener pensjon fra første krone vil bidra til mindre forskjeller.

– Lønn og pensjon sees alltid i sammenheng. Fagbevegelsen må jobbe videre med å få til et enklere pensjonssystem, så kan vi stille opp for et bedre sosialt sikkerhetsnett, sa han.

– Hei, politikere!

NTL-leder Kjersti Barsok mener pensjonskamp er solidaritet og fellesskap i praksis.

– I dag er det mange tusen i varehandel, renhold og restaurant som ikke har en pensjon å leve av. Hei, politikere. Dette må dere faktisk fikse, sa Barsok.

LES OGSÅ: Charlott taper 2.000 kroner i pensjon hvert år

Rettferdighet for unge

Nybakt AUF-leder Ida Lindbak mener pensjon fra første krone handler om rettferdighet. For kvinner for at de ikke skal straffes dobbelt, og for unge som jobber i små stillinger.

– Nok er nok. Alle skal får pensjon fra første krone nå.

Dagfinn Svanøe, ungdomsleder i EL og IT Forbundet viste til at det er mange unge som i dag får null i pensjonsopptjening fordi de er under 20 år.

– Jeg gikk i lære i to år uten å få opptjening, studenter som ofte jobber deltid, får det ikke. Dette er er urettferdig, sa han før han sendte oppfordringen til Stortinget.

– På vegne av alle unge, nye arbeidstakere, vedta det framlagte forslaget, sa Svanøe.

Usikkert med KrF

Partilederne i Arbeiderpartiet, SV og Rødt, fikk avslutte markeringen.

– Vi vil kjempe mot økte forskjeller. Forslaget Audun og jeg har lagt fram, skal rette opp i det. Så hører vi at Sp er med. Inntil forrige fredag hadde jeg også håp om at vi skulle få dette til sammen med KrF. Nå vet jeg ikke lenger, men vi skal minne dem på denne saken når de nå går inn i forhandlinger med regjeringen, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Han takket også fagbevegelsen for jobben som er gjort med pensjonskravet.

– Da vi var her i 2015 var det flere folk, men dette er en fanemarkering og det er flott å se så mange faner, det er både historie og kulturhistorie, sa Støre.

Lytter Siv og Erna?

Audun Lysbakken snakket også om rettferdighet og om skattelette til de rikeste.

– Dette handler om et krav for et bedre arbeidsliv og dette kravet må vedtas her inne. Vi kjemper en kamp for de mange og ikke for de få, sa Lysbakken.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes støtter også forslaget om pensjon fra første krone og mener dagens regjering har gjort det dyrere for arbeidsfolk både å reise, spise på jobben og dyrere å miste jobben.

– Men de har rom for milliarder i skattelette til de rikeste, og billigere hytteleie for Siv Jensen. Nå er det på tide at de setter mer rettferdighet for de lavtlønte først. Og hvis ikke Siv og Erna lytter, og det vet vi jo ikke om de gjør, så skal vi sammen sørge for at forslaget får flertall når vi mobiliserer og feier dem ut av sine posisjoner i neste valg, avsluttet Moxnes.

Pensjon fra første krone:

• Ansatte i offentlig sektor får opptjening til pensjon fra første krone.
• Ansatte i privat sektor får kun opptjening for lønn over 1G (96.853 kroner).
• De som jobber i stillinger mindre enn 20 prosent, som ofte har en brøkstilling og fyller på med ekstravakter, får ikke opptjening til pensjon. Det gjør heller ikke de som jobber i engasjement kortere enn 12 måneder.
• Det rammer lavtlønte og kvinner hardest.

08.11.2018
17:51
21.08.2023 17:14

Pensjon fra første krone:

• Ansatte i offentlig sektor får opptjening til pensjon fra første krone.
• Ansatte i privat sektor får kun opptjening for lønn over 1G (96.853 kroner).
• De som jobber i stillinger mindre enn 20 prosent, som ofte har en brøkstilling og fyller på med ekstravakter, får ikke opptjening til pensjon. Det gjør heller ikke de som jobber i engasjement kortere enn 12 måneder.
• Det rammer lavtlønte og kvinner hardest.